Sütyen Kullanımı

Konusu 'Kadın Modası' forumundadır ve Balıkburcu tarafından 30 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Balıkburcu

    Balıkburcu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Sütyen Kullanımı

    Göğüsleri dik tutup, dolgun göstermek için kullanılan, saten, dantel kumaşlardan yapılan kadın iç çamaşırına sütyen denir.

    Sütyen kadınlar tarafından göğüsleri örtmek desteklemek ve kaldırmakta kullanılan giyecek, iç çamaşırı sayılmakla beraber giyenin vücüt hatlarını belirlemesi nedeniyle temel bir giyecek olarak nitelendirilmektedir. 20.Yüzyılın başında da korsenin yerini almıştır.Sütyen göğüsleri biçimlendirmek, desteklemek için kullanılır. Kimi kullanıcılar sütyen kullanmanın ileriki yaşlarda göğüsleri sarkmadan koruyacağına inanmaktadır.


    Eski zamanlarda kadınlar sütyeni göğüsleri örtmek için kullanmışlardır. Sporla uğraşan bazı kadın resimlerine baktığımızda sütyen benzeri koruyucu kıyafetlerin giyildiği gözlenmiştir. Daha sonra varlıklı kadınların iç giyim de göğüsleri yukarı kaldıran korse taktıkları gözlenmiştir. Daha sonraki yüzyıllarda ise desinatörler korseyi parçalara ayırıp iki parça haline getirmişlerdir..20. Yüzyılda ise sütyen korsenin yerini almış, üretimi ve satışı ile milyon dolarlık endüstri haline gelmiş bir moda unsuru olmuştur.

    Göğüsleri forma sokmak, iyi taşıyabilmek için sütyen çok önemlidir. Dantelli ve ince askılı olanlar çok hoş ve çekici durur. Ama bir sütyenleri özel durumlarda kullanmak gerekir. Sütyen alırken sağlık açısından düşünmek gereklidir. Spor yapılırken göğüslerin sallanmasını engelleyen koruyucu ve sıkı sütyen kullanılmalıdır. Günlük olarak çok sıkı ve göğüsleri baskı altına alan sütyenler kullanılmamalıdır. İdeal sütyen, göğüslere tam oturan, pamuklu kumaştan yapılmış sütyenlerdir. Pamuklu olanı tercih etmenin sebebi ise derinin nefes almasını sağlamaktır.

    Sütyen ölçüsüne gelince; bu olay iki değerden oluşur. Beden ve cup(bone) ölçüsüdür. Beden ölçüsü vücut büyüklüğü ile orantılıdır. Cup ölçüsüde meme büyüklüğü ile orantılıdır. Meme büyüklüğü ile beden orantılı bir şekilde ölçülür. Göğüs çevrenizin ölçüsünü almak için mezurayı memenizin
    altından göğüs kafesine dolamanız gerekir. .Örneğin ; çevre ölçünüz 76 ise gereken sütyen 80 beden olmalıdır . Oranları bu örnekle belirliyebilirsiniz.

    Doğru bir sütyen nasıl seçilmelidir; Göğüslerin şekli ve hacmi yaş ilerledikçe değişebileceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden sütyen ölçüleri zaman zaman gözden geçirilmelidir. Balenlerin, göğsün ortasına ve altına tam oturmasına dikkat edilmelidir. Bedende ki duruşu ne çok dar, ne de çok bol olmalıdır. Sütyen askısı, göğüs ve beden göre ayarlanmalıdır. Göğüslerin sütyen kabından taşmamsına dikkat edilmelidir. Sütyenler takıldıktan bir süre sonra esneme yapacağı için bu durumlarda değiştirilmelidir.. Küçük göğüslüler süngerli ve alt destekli sütyenler seçmelidir. Maximeser tarzı sütyenler (içi dolgulu) kullanırlarsa göğüsler bir beden daha büyük gözükür. Büyük göğüslüler ise geniş askılı balenli sütyenleri kullanırlarsa, toparlayıcı olan bu sütyenler göğüsleri biraz küçük gösterir.

    Hamileler ise sağlık ve rahatlıkları için pamuk ağırlıklı, balensiz, orta kontrollu sütyenleri giymeleri gerekir. Ayrıca emziren anneler, kopçaları önden açılan emzirme sütyeni tercih etmelidir.


    Her kadının evinde çeşitli şekillerden ve günlük yaşamına göre bol çeşitli sütyenler olmalıdır. Evde rahat, işte kıyafeti taşıyabilen, özel zamanlarda dantelli, saten bir çok çeşitler olmalıdır. Renkler ve şekiller kişinin zevklerine göre olursa giyerken zevkli hale gelir ...
     

Sayfayı Paylaş