Vajinal Akıntı

Konusu 'Kadın Hastalıkları / Jinekoloji' forumundadır ve Delikızım tarafından 5 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Delikızım

    Delikızım Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    [​IMG]



    Vajinal akıntı, kadınlarda görülen ve doktora başvurumlar arasında en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Vajina normalde nemli bir yapıdadır. Vajina duvarında ve vajinanın iç kısmında yer alan rahim ağzı bezelerinde üretilen sıvılar vajinada nemi ve ıslaklığı gerçekleştirir.
    Vajina vücuttan dışarıya açılan bir boşluktur. Vajinanın ıslak olması kadın sağlığı açısından gereklidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ayrıntı oluşum gösteren akıntının normal mi yoksa anormal mi seyrediyor olmasıdır. Anormal seyreden bir akıntı bir hastalığın habercisi olabilir. Normal akıntı her sağlıklı kadında mutlaka olan ve sürekli devam eden bir durumdur.
    Vajina akıntısı eğer normal ise berrak ve akışkandır. Ayrıca kötü kokulara neden olmaz. Akıntının yapısı yumurtlama dönemine ulaşıldığı zaman biraz farklılık gösterebilir. Örneğin daha sıvı bir hal alabilir. Bu değişikliğin nedeni sperm ile yumurtanın birleşmesini kolaylaştırmak içindir.
    Yukarıda belirtilen akıntıların haricinde gerçekleşen akıntılar bir hastalık habercisi olarak kabul edilmeli ve en kısa zaman diliminde doktora başvurulmalıdır. Vajinal akıntı kişinin yaşamında rahatsız edecek boyutlarda olursa kişinin yaşam kalitesinde düşüş yaşamasına neden olabilir. Kişinin kendine olan güveni azalır ve kişi kendini kötü hissedebilir.
    Hangi hastalıklar vajinal akıntının oluşumuna neden olur?
    Mantar enfeksiyonu: bölgede koruyucu görevi olan bakteri topluluğunun azalması nedeni ile oluşan bir rahatsızlıktır. Mantar enfeksiyonu, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, diyabet hastalığı ve antibiyotik kullanımı nedeni ile ortaya çıkabilir.
    Bakteriyel enfeksiyonlar: özellikle hijyen düzensizliğinden dolayı oluşum gösterir. Bakteriyel enfeksiyon, çok eşli olan kadınlarda, bir başkasının iç çamaşırını kullananlarda ve hijyene gerekli önemi vermeyen kişilerde daha çok görülür. Ancak en sık erkek tarafından bulaşmaktadır.

    Vajinal akıntının rengi ve kokusundan oluşabilecek problem fark edilebilir mi?
    Vajina bölgesinde üç çeşit enfeksiyon görülmektedir. Peynir kesiğini andıran akıntı ve beraberinde kaşıntı oluşan mantar enfeksiyonları, oldukça kötü kokuya neden olan, yeşil ya da kahverengi şeklinde görülen bakteri enfeksiyonu ve kötü kokulara, idrar yaparken yanma ya da acı hissine ve kasık ağrısına neden olan gardneralladır.
    Yoğun bir şekilde vajinal akıntı yaşayan kadınlar nasıl bir bakım uygulamalıdır?
    Aşırı şekilde akıntı yaşayan ve doktor muayenesi sonucu fizyolojik akıntı teşhisi konan kadınlar mutlaka günlük ped kullanmalıdır. Ayrıca akıntıyı kesecek ya da azaltacak tıbbi bir formül yoktur.
    Bakirelerde vajinal akıntı olur mu?
    Cinsel hayatı olmayan yani bakire kadınlarda en fazla karşılaşılan hastalık mantar enfeksiyonudur. Bakteriyel enfeksiyon görülme olasılığı çok düşüktür.
    Vajinal akıntısı olan bir kadın ne zaman doktora başvurmalıdır?
    Eğer akıntı çok önceden itibaren var ise ve herhangi bir şikâyete yol açmıyorsa fizyolojik akıntı olarak tanımlanmaktadır ve tedavi gerektirmemektedir. Ancak akıntı aniden ortaya çıkmış, kötü kokulu, kaşıntılı, kahverengi ya da sarı ise ve cinsel beraberlikten sonra kanma oluşuyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

    Op. Dr. Ayşe Duman
     

Sayfayı Paylaş