Yumurta hakkında bilmemiz gerekenler.

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve Hadise tarafından 3 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Hadise

    Hadise Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.

    [​IMG]

    Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.

    Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.

    Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.

    Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir.

    Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir. Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.

    Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.

    Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.

    Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.
     
  2. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Yumurtanın çok sağlıklı bir besin olduğunu sürekli duyuyoruz buda fiyatına yansıyor ve sürekli fiyatını yükseltiyorlar.
     
  3. Banu

    Banu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Evet ya ben dolaba koymadan yıkadım temiz olsun diye bir kırdım ki yumurtalar bozulmuş teşekkürler bilgiler için.
     

Sayfayı Paylaş