DOĞUMDA SUNİ SANCI NASIL VERİLİR?

Konusu 'Doğum ve Sonrası' forumundadır ve Sema tarafından 17 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. Sema

    Sema Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Oksitosin ile doğum indüksiyonu:
    Normal doğumda indüksiyon yani halk arasıdaki yaygın kullanılan ismi ile suni sancı için ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan yöntem oksitosin yöntemidir. Oksitosin normalde de kadın vücudunda beyinde salgılanan bir hormondur ve rahim kasılmalarını sağlar. Suni sancı uygulanmayan doğumlarda da annenin rahim kasılmalarını ve doğumun ilerlemesini sağlayan hormon beyindeki hipofiz bölgesinden salgılanan oksitosin hormonudur.

    Oksitosin suni sancı amacıyla nasıl verilir?
    En yaygın kullanım şekli serum içerisine katılarak annenin kolundaki bir damar yolundan intravenöz infizyon şeklinde verilmesidir. Oksitosin verilirken serumun ilerleme hızı önemlidir, bu hız serum setinde bulunan küçük aparatlarla veya elektronik pompa aletleriyle ayarlanarak dakikada belli bir miktarda oksitosin gidecek şekilde uygulanır. Bazı durumlarda doğumun en başından itibaren uygulanırken bazı durumlarda doğumun herhangi bir aşamsında uygulanmaya başlayabilir. Her zaman doğumun sonuna kadar uygulama sürmeyebilir, bebek kalp atımındaki değişikliklere göre veya annenin rahim kasılmalarının fazla olduğu hallerde serum durdurulur.

    Suni sancı ile doğum ağrıları daha fazla mı olur?
    Bu her anne adayının ağrı algılama eşiğine göre değişebilen bir kavramdır. Bazı anne adayları suni sancı aldığı halde çok ağrı hissetmezken, bazı anneler suni sancı almadığı halde daha fazla ağrı hissedebilir veya tam tersi olabilir. Suni sancı ile verilen oksitosin ilacı annenin kendi vücudunda üretilen oksitosin hormonunun aynısıdır. Ağrısuz doğum (epidural anestezi) uygulanmışsa suni sancı olsa da olmasa da anne doğum ağrılarını hissetmez.

    Diğer doğum indüksiyonu yöntemleri:
    Oksitosin dışında rahim kasılmalarını uyarmak ve rahim ağzının yumuşamasını, incelmesini, açılmasını sağlamak amacıyla nadiren kullanılan bazı yöntemler vardır. Bunlar:
    - Amniyotomi: Bebeğin su kesesinin açılması. Doğumun hızlanması için yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir.
    - Membran stripping: Rahim ağzında zarların parmakla sıyrılması da yaygın kullanılan bir yöntemdir.
    - Prostaglandin E1 (misoprostol) ve E2 (dinoproston): İlaçla uygulanan yöntemler arasında günümüzde oksitosinden sonra en sık uygulanan bunlardır. Ağızdan veya vajina içerisine koyularak uygulanırlar. Tablet, jel veya ovül formları mevcuttur.
     
    Banu ve Duygu bunu beğendi.
  2. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Suni sancı normal sancıdan daha zor oluyor ama bazı bayanlarda ben hiç suni sancıyı hissetmedim diye biliyor bana ilk çocuğumun doğumunda suni sancı vermişlerdi ve ben çektiğim sancıları anlatamam dakikalar saat gibi geçmişti benim için.:confused::eek::(
     
    Banu bunu beğendi.
  3. Banu

    Banu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Bazı bayanlar doğumun kolay olduğunu söylüyor cesaretleniyorum ama bazıları da ne kadar zor olduğunu anlatıyor korkuyorum ne yapacağım bilmiyorum.
     
  4. Müzik delisiyim

    Müzik delisiyim Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Annemin komşuları günlerde bir araya geldiler mi her zaman aman aman diye başlayan normal doğum ve suni sancı sohbetleri ve bitmeyen doğum hikayeleri sayesinde suni sancının ne olduğunu ve ne kadar acı verdiğini öğrendim.o_O:eek:
     
  5. Tüvana

    Tüvana Yeni Üye www.pembeoje.com

    Suni sancı deyince bile bana sancı geliyor çok kötü.:(
     
  6. Biricik

    Biricik Yeni Üye www.pembeoje.com

    Günümüzde suni sancı tercih eden yok genelde bayanlar kolay diye sezaryenle doğumu tercih ediyor.
     
  7. Başak99

    Başak99 Yeni Üye www.pembeoje.com

    Ben kızımı normal doğumla dünyaya getirdim sancım yeterli olmadığı için suni sancı verdiler yaşadığım ağrı odanın içinde nasıl kıvrandığımı hatırlamak bile istemiyorum çok zordu 8 saat sancı çektim anca doğuma aldılar.
     
  8. Nefise

    Nefise Yeni Üye www.pembeoje.com

    anne olmak ne kadar zor.
     

Sayfayı Paylaş