Diş taşı (Tartar) nedir neden oluşur.

Konusu 'Ağız ve Diş Sağlığı' forumundadır ve Aşkın tarafından 11 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Aşkın

    Aşkın Yeni Üye www.pembeoje.com

    Geç mi kaldım bilmiyorum dişlerim de bir tuaflık var kızlara gösterdim tartar oluşmuş diyende var diş taşı oluşmuş diyende ne yapmalıyım bilmiyorum temizlet dediler nasıl temizlenir uzum sürer mi temizletsem dişlerime bir zararı olur mu offf ne yapmalıyım yardım.:(
     
  2. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    Tartar bir diğer adı ile diş taşı, diş hastalıklarının en önemli nedenidir. Bunun da sebebi ağızda bulunan saydam ve yapışkan bir tabaka olan diş plağıdır. Günde iki kez fırçalama olmadığı takdirde saydam ve yapışkan olan diş plağı tükürükle beraber karışarak diş yüzeyine yapışır. Diş yüzeyinde sert ve pütürlü bir tabaka oluşur. Bu tabaka tartardır ki, artık temizlemek için yapacağınız müdahaleler yetersiz olacaktır. Ancak diş hekimine başvurursanız sağlıklı bir diş elde edeceksiniz.

    Şekerli, karbonhidratlı, nişastalı, asitli ya da yapışkan maddelerin tüketilmesi ve etkin bir biçimde ağızdan uzaklaştırılmaması diş taşının oluşumunu kolaylaştırır.

    Tartar geçirgen, sert ve pürüzlü bir yapıya sahip olduğu için diş plağı her an tekrar tekrar yapışacaktır. Bu da yalnızca dişi etkilemeyecektir. Şöyleki;

    TARTAR’IN AĞIZA VERECEĞİ ZARARLAR
    Tartar düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Temizlenmediği zaman diş kaybına kadar büyük zararlar verebilmektedir. Tartar geçirgen bir yapıya sahip olduğu için diş plağı, ağızdaki tükürükle birlikte tekrar tekrar diş yüzeyine yapışacaktır. Diş yüzeyine yapışan bakterilerden sızan zararlı maddeler, diş etine sızıp oradan dişi diş etine bağlayan liflere ulaşacaktır. Liflere zarar veren maddeler, diş etinin çekilmesine neden olur. Lifleri geçerek kemiğe ulaştıktan sonra dişi tutan dokular rahatsız olup geriye çekilmeye başlar. Bu aşamadan sonra kemik kaybı yaşanılması kaçınılmaz bir hal alır.
     
  3. Ahenk

    Ahenk Yeni Üye www.pembeoje.com

    Benimde bir diş doktoruna gitmem gerekli fırçayla çıkmıyor dediğim meğer diş taşıymış teşekkürler.
     
  4. Ayçiçek

    Ayçiçek Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bende vardı diş taşı temizledi doktorum ağzımın içi hafifledi sanki tam zamanında gitmişim diş taşı dişlere zarar verirmiş.
     
  5. Kardelen

    Kardelen Yeni Üye www.pembeoje.com

    Diş taşı deyip geçmeyin kızlar dişlerim mahvoldu şimdi haftada iki gün dişçideyim
     
  6. Melen

    Melen Yeni Üye www.pembeoje.com

    Ben düzenli olarak diş taşı temizletiyorum sağ olsun harika bir doktorum var.
     
  7. Jeyan

    Jeyan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Şimdi anladım diş etlerim neden her fırçalama sonrası kanıyor.teşekkürler.
     
  8. Ahenk

    Ahenk Yeni Üye www.pembeoje.com

    Konu için teşekkürler konuyu okuduktan sonra doktora gittim tam zamanında geldiğimi söyledi doktorum 3 ay sonra tekrar gel dedi bir sonraki tarih 6 ay sonra dişlerim baya zarar görmüş diş etlerimde çok kötü durumda idi ama şuan iyi bir tedaviyle iyiye doğru gidiyor dişlerim ve diş etlerim.
     
  9. Jeyan

    Jeyan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Diş macunumu ve fırçamı doktorumun tavsiyesi üzerine değiştirdim diş eti kanamalarım baya azaldı.
     

Sayfayı Paylaş