Diş çürükleri hakkında…

Konusu 'Ağız ve Diş Sağlığı' forumundadır ve Balıkburcu tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Balıkburcu

    Balıkburcu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Dişler neden ve nasıl çürür? Dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız? Çürükleri nasıl önleyebiliriz? Diş çürükleri nasıl tedavi edilir, dolgu yöntemleri nelerdir?


    Kadıköy Diş Polikliniği, diş çürüklerini şöyle özetliyor: Dişlerin çiğneme yüzeylerinde kahverengi, siyah gibi koyu renklerde görülen, dişlerin birbiriyle yan yana temas ettikleri ara yüzlerinde ise, ya tebeşirimsi beyaz olarak izlenebilen ya da sadece röntgenle tespit edilebilen, bakterilerin neden olduğu hastalıklardır.

    Diş çürükleri mutlaka tedavi ve takip edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü ilerlemesi halinde, dişler üzerinde yiyecek artıklarının buralara birikebileceği oyuklar meydana gelir. Dişe müdahale edilmemesi durumunda önce soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerde hassasiyet, devamında da dişte sürekli ağrı meydana gelir.

    Dişler neden çürür?

    Dentistanbul ayrıca ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağının, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşabileceğini belirtiyor. “Bu asitler, dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerinde kavite adını verdiğimiz oyukların oluşmasına neden olur” diyor.

    Diş nasıl çürür?

    Kadıköy Diş Polikliniği yanıtlıyor. Ağızdaki sert dokular ve dişler üzerinde, bakteriler, bakterilerin dişe tutunmak için salgıladıkları dekstran ismindeki yapışkan madde ve yiyecek artıklarından oluşan bakteri plağı olarak adlandırdığımız bir tabaka bulunur. Plağın içindeki bakteriler küçük yiyecek artıklarını sindirerek organik asitleri açığa çıkarırlar. Bu asitler, dekstran nedeniyle uzun süre dişle temas ettiği için, dişin minesinin mineral dokusunu çözerek bozulmasına, sonucunda da dişin çürümesine sebep olmaktadır.

    Dişimizin çürüdüğünü nasıl anlarız?

    Yeditepe Diş Hastanesi, dişlerde soğuk ve şekerli besinlere duyarlılığın olmasının diş çürüğüne işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca dişlerde görülen gri ve kahverengi lekeler de çürüklerin habercisidir.

    Diş çürüğünü nasıl önleyebiliriz?
    • Dişlerinizi günde 2 defa, en az 3 dakika süreyle fırçalayın.
    • Diş hekimi tarafından önerilen doğru diş macununu kullanın. Florürün diş çürüğü önleyici veya diş çürüğü oluşumunu azaltıcı etkisi kanıtlandığı için florürlü bir diş macunu kullanın
    • Diş ipi mutlaka kullanın
    • Ana öğünler arasında mümkün olduğunca şekerli yiyeceklerden kaçının, şekerli yiyecek yendiği zaman ise dişlerinizi fırçalayın
    • Düzenli olarak 6 ayda bir diş kontrolüne doktora gidin
    • Kadıköy Diş Polikliniği, diş fırçalama imkanınız yoksa, diş dostu amblemi taşıyan sakızlardan çiğnemenizin uygun olacağını söylüyor.

    Diş çürükleri nasıl tedavi edilir?

    Diş çürüklerinin tedavi edilmesi için dolgu yöntemleri hakkındaki bilgileri Dentistanbul’dan aldık:

    Kompozit Dolgu: Silikondioksit parçacıkları içeren bir plastik karışımıdır.Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön dişlerde kullanılan materyal,çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek arka dişler için de uygun hale getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası aynı seans yapılır.

    Porselen Dolgu: Porselen dolgularda hazırlanan kaviteden ölçü alınır ve laboratuara gönderilir. Hasta bir sonraki seansa geldiğinde cilalanmış olan porselen dolgu kaviteye yapıştırılır.

    Amalgam Dolgu: Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-50 oranında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu malzemesi ile doldurulduktan sonra, o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat sert bir şey çiğnenmemesi önerilir.24 saat sonra iyice sertleşen dolgu cilalanır.
     
    cimcimem bunu beğendi.
  2. Derya

    Derya Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Faydalı ve sağlıklı paylaşım için teşekkürler.
     
    Duygu ve cimcimem bunu beğendi.
  3. cimcimem

    cimcimem Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    İnsan hayatında dişlerin sağlıklı olması çok önemli güzel paylaşım teşekkürler.
     
    Duygu bunu beğendi.
  4. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Diş sağlı diş temizliği ile sağlanıyor günde 3 defa fırçalanan dişlerin çürüme riski azalıyor. düzenli doktor kontrolü de tabiki önemli.
     
  5. Elif Elif

    Elif Elif Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hamileyim dişimde tam çürüyecek zamanı buldu nasıl ağrıyor anlatamam.
     

Sayfayı Paylaş