Genital hijyen ihmale gelmez

Konusu 'Kadın Hastalıkları / Jinekoloji' forumundadır ve UygarKiz tarafından 5 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. UygarKiz

    UygarKiz Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Kadın genital sistemi, gerek cinsel ilişki ile gerek genital organların kalın bağırsağa yakın olması nedeniyle sürekli bakterilerle savaşmak zorunda kalıyor. Ancak bu noktada siz de temizliğinize özen göstererek üzerinize düşen görevi yerine getirmelisiniz. Aksi halde bu savaşta tarafınız ister istemez zararlı bakterilerden yana olmuş olacak. Genital bölge temizliğinde dikkat etmeniz gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe’den öğrendik.

    • Doktorunuz önermediği sürece vajina içini hijyen ürünleriyle özellikle de vücut
    sabunlarıyla yıkamaktan kaçının. Genital bölge temizliği için uygun olan ve vajinanın asit ortamını bozmayan temizleyiciler kullanın. Ancak yine de koruyucu bakterilerin azalmaması için genital bölgeyi gereğinden fazla yıkamayın. Cildi tahriş edebilecek kolonya, parfüm, deodorant, antiseptik losyonlar gibi ürünleri genital temizlik amacıyla kullanmayın.

    • Tuvalet sonrası temizliğinizi mutlaka önden arkaya (vajinadan anüse) doğru yapın.
    Aksi halde, dışkıdaki kalınbağırsak bakterileri vajinaya ve oradan da idrar borusu yoluyla mesaneye bulaşacak ve enfeksiyon kapma riski ile karşı karşıya kalacaksınız.

    • Mantar ve diğer bakterilerin nemli ve sıcak ortamları sevmesi nedeniyle genital
    bölgenin kuru kalmasına özen gösterin. Bunun için tuvaletten sonra genital bölgeyi mutlaka tuvalet kağıdıyla kurulayın. Renksiz ve parfümsüz tuvalet kağıtları kullanın. Pamuklu iç çamaşırları tercih edin ve yeni aldığınız çamaşırları mutlaka yıkayıp ütüledikten sonra giyin. Eğer akıntınız çoksa günlük pedlerden kullanın.

    • Genital hijyeninizi koruyabilmek için klozet oturağına serilen tek kullanımlık
    kağıtlardan mutlaka çantanızda bulundurmalısınız. Bu kağıtlar, çantanızda taşıyabileceğiniz minik paketler şeklinde büyük marketlerde satılıyor. Bir diğer önlem, tuvaletteki kirli suyun genital bölgenize sıçramasını engellemek. Bunun için tuvaleti kullanmadan önce mutlaka sifonu çekin ve suyun içine dezenfektan madde içeren "mavi su verici tabletlerden" atın.

    • İdrara çıkma ihtiyacınızı ertelemeyin. Çünkü idrar ihtiyacı ertelendiğinde mesanedeki
    bakteriler harekete geçiyor ve siz enfeksiyon oluşturmaları için onlara ihtiyaç duydukları zamanı kazandırmış oluyorsunuz. Oysaki idrar yapılması bakterilerin idrarla birlikte vücuttan atılmasını sağlıyor.

    • Genital epilasyon sonrası tahrişler, en çok ağda kullanımından sonra oluşuyor. Bu
    nedenle, alerjik ya da hassas bir cilde sahipseniz başka yöntemler tercih etmelisiniz. Mesela, genital bölgeler için tasarlanmış epilatörlerden kullanılabilir, lazerli epilasyon yaptırabilir ya da makas kullanabilirsiniz. Jilet kullanıyorsanız tek kullanımlık olanlardan almalı veya temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanılan malzemelerde temizliğe dikkat edilmediği durumlarda bakteriyel enfeksiyonlar oluşacağını unutmayın.

    • Adet kanaması döneminde pedinizi sık sık değiştirmeyi ihmal etmeyin. Parfümsüz ve
    kokusuz pedler kullanın. Bazen kullanılan pedler, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklıklara yol açabiliyor. Böyle bir durumda farklı marka pedlerden deneyin. Dar ve sıkı kıyafetler giymemeye özen gösterin. Küvet içine oturarak yıkanmak yerine ayakta duş almayı tercih edin. İş yaşamında, sosyal aktivitelerde hareket serbestliği sağlayan, denize girebilme imkanı veren vajinal tamponların kullanımına dikkat edin. Çünkü bu tamponlar, vajinanıza yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas ederek bakteri artışına neden oluyor. Uzun süre vajina içinde kaldığında da mantar oluşumuna, hatta hayatı tehdit eden enfeksiyonlara yol açabiliyorlar. Ancak tamponu sık aralıklarla yenisiyle değiştirdiğiniz taktirde endişelenmenizi gerektirecek bir şey yok.

    • Vajinanızda yeterli kayganlık oluşmadan, yani kendinizi hazır hissetmeden ilişkiye
    başlamayın. Böylece hem zorlamayla beraber oluşabilecek tahrişi önlemiş olacaksınız, hem de acı çekmeyeceksiniz. Gerekirse doktorunuza danışarak kayganlaştırıcı ilaç da kullanabilirsiniz. Eğer eşinizin cinsel ilişki ile bulaşabilecek bir hastalığı varsa mutlaka prezervatif kullanmasını isteyin. Unutmayın, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) erkekten kadına daha kolay bulaşıyor.
     
  2. Makbule

    Makbule Yeni Üye www.pembeoje.com

    Temizlik ve hijyen vücudun her yerinde dikkat edilmesi gereken ihmale gelmeyen önemli bir ihtiyaçtır.
     
  3. ceylan çağan

    ceylan çağan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Temizlik vücudun her bölgesinde önemli.
     

Sayfayı Paylaş