ÇOCUĞUNUZUN ÜSTÜN YETENEKLİ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Konusu 'Çocuk Sağlığı' forumundadır ve Aytül tarafından 6 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. Aytül

    Aytül Yeni Üye www.pembeoje.com

    Birçok ebeveyn kimi zaman çocuklarındaki bazı belirtilerden olayı “Acaba benim çocuğum üstün yetenekli mi?” diye sorabilirler. Esasında bir çocuğun üstün yetenekli olup olmadığına yanıt vermek ilk bakışta zordur. Bunun için uzman kişilerin test ve değerlendirmelerine ihtiyaç vardır. Fakat diğer yandan üstün yetenekli çocukların da bazı yaygın karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Eğer siz de çocuğunuzun üstün yetenekli olup olmadığını konusunda bir fikir edinmek istiyorsanız çocuğunuzdaki bu yaygın karakteristik özelliklere bakmanız gerekir:



    Üstün yetenekli çocukların özellikleri


    Üstün yetenekli çocuklar akranlarına göre çocukluk dönemi gelişim evrelerine ve gelişi özeliklerine daha erken bir dönemde ulaşırlar. Örneğin bu çocuklar yaşıtlarına göre daha erken bir dönemde okumaya geçerler. Hafızaları çok gelişmiştir. Bu çocuklar yetişkinlerle daha ilgili olabilirler. Yaşıtlarına göre daha erken bir dönemde bir müzik enstrümanı çalma gibi yetenekleri olabilir.



    Üstün yetenekli olmanın kalıtsal yönleri de olabilir. Yani üstün yetenekli bir çocuğun muhtemelen aile üyelerinden birisinde de ( anne veya babasında ) üstün yeteneklilik vardır.



    Üstün yetenekli çocuklar çok hassas ve aşırı heyecanlı olabilirler. Bazı şeylerden çabuk etkilenebilirler. Gürültüye karşı oldukça hassas olabilirler. Örneğin çoraplarının dikişleri bile bu çocukları rahatsız edebilir.



    Üstün yetenekli çocuklar aşırı enerjik ve sürekli hareket halinde olabilirler. Fakat bütün üstün yetenekli çocuklar bu şekilde olmayabilir.



    Bu tür belirtilere bakarak bir çocuğun üstün yetenekli lup olmadığı hakkında fikir yürütülebilir. Fakat bu konuda kesin yargıya uzmanların yapacaklar testlerle karar verilir. Bunun için çocuğa bir zeka testi uygulanır. Zeka testi çocuğun üstün yetenekli olup olmadığını anlamada önemli bir testtir. Bazı uzmanlar da 5 yaşından önce çocuklara zeka testi uygulanmamasını tavsiye etmektedir. 9 yaşından önceki sonuçların ise tam doğru bir sonuç vermeyeceğini düşünen uzmanlar da bulunmaktadır.
     
  2. Esma er

    Esma er Yeni Üye www.pembeoje.com

    Çok iyi olmuş bu konuyu paylaşmanız dikkate alacağım.teşekkürler.
     
  3. Alya

    Alya Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hayatımızda atladığımız belki hiç dikkat etmediğimiz bir konuya dikkat çekmişsiniz teşekkürler.
     
  4. Simay

    Simay Yeni Üye www.pembeoje.com

    Zeki çocukların yaramaz oldukları söylenir sürekli.
     
  5. Cemile dora

    Cemile dora Yeni Üye www.pembeoje.com

    Genelde çocuk ne kadar yaramazsa o kadar zeki olduğunu düşünüyor insanlar bende kusur kapatıldığını düşünüyorum bu şekilde.
     

Sayfayı Paylaş