Diş hassasiyeti neden olur?

Konusu 'Ağız ve Diş Sağlığı' forumundadır ve Balıkburcu tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Balıkburcu

    Balıkburcu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Diş hassasiyetine neden olan faktörleri ve alabileceğimiz önlemleri Diş Hekimi Onur Öztürk anlatıyor.
    Oldukça rahatsız edici olan diş hassasiyeti sıcak ya da soğuk bir şeyler içerken, tatlı yerken hatta soğuk havalar da ağzınızdan alınan nefes ile bile hissedilebilir. Diş Hekimi Onur Öztürk diş hassasiyetinin dişin altındaki tabakasının zarar görmesi, dişi kaplayan diş eti çekilmesi gibi farklı sebeplerden meydana gelebileceğini belirtiyor ve bize bu nedenleri sırası ile açıklıyor;

    Hassasiyete neden olan faktörler;

    1. Asitli yiyecek ve içecekler; Asitli yiyecek ya da içeceklerin düzenli olarak tüketilmesi dişin minesini aşındırır ve dişlerde hassasiyet oluşmasına neden olur. Bu durumdan şikayetçi olmamak için asitli yiyecekleri sınırlı sayıda tüketmek gerekir.
    2. Yaş; Dişlerde hissedilen hassasiyet genelde 25-30 yaşlarındaki kişilerde görülür.
    3. Yanlış diş fırçası kullanımı; Diş ve diş eti yapıları kişiler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle üreticiler birbirinden farklı diş fırçaları üretirler. Eğer hassas dişleriniz varsa ve sert diş fırçası kullanıyorsanız dişlerinize zarar verme olasılığınız çok yüksektir. Bu konuda 3diş hekiminizin tavsiyesine başvurun.
    4. Çok sert diş fırçalamak; Yanlış diş fırçası kullanımının yanı sıra çok sert diş fırçalama da dişlere zarar verir. Bazı kişiler dişlerini daha sert bir şekilde fırçalayarak daha iyi temizlediklerini ya da dişlerinin daha beyaz olacağını zannederler. Oysa bu diş ve diş etlerine zarar vermekten başka bir işe yaramaz.
    5. Diş gıcırdatma ve sıkma; Dişlerini sıkan ya da gıcırdatan kişilerde diş hassasiyetinin görülmesi çok yaygın bir durumdur.
    6. Diş eti hastalığı; Diş eti hastalığı olan bireylerde de genelde diş hassasiyeti görülür. Bunun nedeni diş köklerinin diş eti çekilmesi sebebiyle korumasız kalmasıdır.

    Sizin yapabilecekleriniz;

    1. Dişlerinizi sizin için uygun olan diş fırçası ile nazikçe fırçalayın.
    2. Tükettiğiniz gıdalara biraz daha dikkat edin. Asitli yiyecek ve içecekleri daha az tercih edin ya da pipetle içmeyi tercih edin.
    3. Diş gıcırdatmanız varsa tedavi olun. Eğer uyurken diş gıcırdattığınızı çevrenizdekiler fark edip sizi uyarıyorlarsa en kısa zamanda diş hekiminizden randevu alın. Bu durumda diş hekiminiz size uygun koruyucu bir gece plağı yapar ve bunu yatarken kullanmanızı ister. Böylece uykunuzda yapacağınız sıkma veya gıcırdatma ile dişlerinize zarar vermemiş olursunuz
    4. Diş hassasiyetine karşı üretilen diş macunlarını tercih edin.

    Aldığınız önlemlere rağmen dişinizde belirgin bir hassasiyet varsa diş hekiminizi ziyaret edin ve bunu onunla paylaşın. Bu durumun arkasında çürük v.b bir sebep olabilir. En iyi tedavi seçeneğini muayene yaptıktan sonra diş hekiminiz uygulayacaktır.
     
  2. Esra Oduncu

    Esra Oduncu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
     
  3. Kelebek

    Kelebek Yeni Üye www.pembeoje.com

    Kullandığımız macun ve diş fırçası mutlaka kaliteli olmalı diş sağlığımız için bu çok önemli.bilgiler için teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş