Kesilerek yaralanmalarda ilk yardım.

Konusu 'ilk Yardım' forumundadır ve Fidan tarafından 3 Haziran 2015 başlatılmıştır.

  1. Fidan

    Fidan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Biz insanız ne zaman nerede neyle karşılaşacağımız başımıza nerede ne geleceği hiç belli olmaz bir sevdiğimizin tanıdığımızın veya hiç tanımadığımız bir insanın başına bir gün bir yerde ilk yardım gerekebilir bizden yardım isteyebilir bu bilgilerle en azından yardıma ihtiyacı olan bir bireye yardımcı olabiliriz.

    Kesik olaylarında ilkyardım:
    • Özellikle göğüse, karna ve göze saplanan kesici veya delici aleti KESİNLİKLE ÇIKARMAYIN. Çıkarmayı denemeyin. Bu gibi durumlarda kesik oluşan kişiyi en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırın.
    • Kesik yerin üzeri kirlenmişse, sabunlu suyla ve temiz bir bez yardımıyla yıkayın.
    • Kesik yerinin üstünde, dışarıdan görülebilen yabancı cisim (taş, kum, cam parçası vb.) varsa kesik yarasına dokunmadan onları alın. Görülmeyen parçalar olabilir düşüncesiyle kesik içini araştırmayın, ete batmış durumda olan parçaları çıkarmaya çalışmayın.
    • Kesik yerin doğrudan doğruya üzerine oksijenli su ve tentürdiyot sürmeyin. Ancak, kesilen yere değmeyecek biçimde kesik çevresine tentürdiyot sürülebilir.
    • Kesik üzerine pamuk, sünger gibi emici nitelikteki hiçbir şey koymayın.
    • Kesikte sızıntı biçiminde bir kanama varsa, kanayan yeri kalp hizasından yukarıda olacak şekilde kaldırın, üstüne temiz bir bez koyup bastırın. Kanama durursa, bu haliyle, fazla sıkmadan bağlayın.
    • Üzerine yaptığınız basınca rağmen kanama durmuyorsa, aşağıdaki önerileri yapmak koşuluyla “turnike” uygulayın:
      1. Turnike: kalpten damarlar yoluyla pompalanan kanın, kanayan yere gelmesini önlemek için uygulanan damarları sıkıştırma işlemidir.
      2. Turnike yalnızca kollardaki ve bacaklardaki kanamalarda uygulanır.
      3. Turnike uygulamasında kemer, enli lastik, kravat gibi genişliği olan malzeme kullanılır; kablo, çamaşır ipi, tel gibi ince malzeme kullanılması zararlıdır.
      4. Kanama kolda ise omuzla dirsek arasına; kesik bacakta ise diz ile uyluk arasındaki bölgeye turnike uygulanır.
      5. Turnike malzemesi (bez, kemer vs) kesiğin yerine göre belirtilen turnike bölgesinde ilmek şeklinde bağlanır; asla DÜĞÜM YAPILMAZ.
      6. Turnike işleminin uygulandığı el ve ayakta, parmaklar açıkta bırakılır. Parmaklar sürekli olarak kontrol edilir. Eğer parmaklarda morarma, uyuşma, karıncalanma gibi durum oluşursa, kangrene yol açmadan turnike derhal çözülür.
      7. Üstte belirtilen morarma, uyuşma, karıncalanma gibi durumlar görülmese bile, turnike her 15 – 20 dakikada bir çözülür; 3 – 5 dakika beklenip tekrar uygulanır. Bu işlem, kanama yaşayan kişinin sağlık kuruluşuna ulaştırılmasına kadar tekrarlanır.
      8. Kesik türü yaralara belli bir süreden sonra dikiş atılamayacağından, yaralı kişi en geç 6 saat içinde bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.
     
    Last edited: 14 Haziran 2016
  2. Pelinn

    Pelinn Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hayatta ne zaman nerede ne yaşayacağımız hiç belli olmaz son derece faydalı bir paylaşım teşekkürler.
     
  3. Berfu

    Berfu Yeni Üye www.pembeoje.com

    Çok faydalı ve herkezin bir defa okuması gereken bilgiler teşekkürler.
     
  4. Pelinn

    Pelinn Yeni Üye www.pembeoje.com

    Geçenlerde yolda yaralı bir genç vardı insanlar yardımcı olmak için çok çaba gösterdi ama son derece bilinçsizce yardım etmeye çalıştılar kız meselesiydi sanırım kızın eski erkek arkadaşı ikisini yanyana görünce bıçaklamış çocuğu Yarası bacağındaydı bende kalp seviyesinden yukarıda tutun dedim sonra ambulans geldi ve çocuğu götürdüler yani kısacası nerde neyle karşılaşacağımız hiç belli olmuyor konuyu iyiki okumuşum aklımda kalmış bazı detaylar.
     

Sayfayı Paylaş