Yumurta hakkında bilmek istediğiniz her şey.

Konusu 'Pratik Bilgiler & Püf Noktaları' forumundadır ve Sevcan veda tarafından 10 Kasım 2015 başlatılmıştır.

  1. Sevcan veda

    Sevcan veda Yeni Üye www.pembeoje.com

    Yumurta hakkında bildiğiniz ve bilmediğiniz bütün sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz.

    Yumurtanın dağılmaması için ne yapmalı?
    Suya kırarak pişirdiğiniz yumurtanın (cılbır yemeği) dağılmaması için, içine 1 yemek kaşığı sirke koyun.

    Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için
    Bir kabın içine tuzlu su doldurup, yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa, tazedir, suyun üzerinde ise, bayattır.

    Yumurtaları ayırmak
    [​IMG]
    Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, hangisi çiğ ve hangisinin kaynamış olduğunu ayırmanın en kolay yolu, çiğ yumurtaları döndürdüğünüzde, kolay dönmeyip yalpalanma olurken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında çok rahat dönerler.

    Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız
    Bir çorba kaşığı suyun içerisine, bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı, yumurtaya ilave edin. Diğer bir metod ise mısır unu yerine, bir veya iki yemek kaşığı süt kullanmanızdır. Böylece omletiniz daha kabarık ve yumuşak olur.

    Yumurtayı kolay soymak için
    Katı haşlanan yumurtaları kolay soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra, hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek, soymayı kolaylaştırır.

    Yumurtanın sarısını akından ayırmak için huni kullanın
    Yumurtanın sarısını beyazından ayırmak zor olabilir. Kolay yolu ise; yumurtayı orta boy bir huninin içine kırmanızdır. Yumurtanın beyazı huninin ağzından akıp, altına tutacağınız kabın içine düşer. Sarısı ise, huninin geniş kısmında kalır. Yalnız yumurtanın bayat olmamasına dikkat edin. Çünkü bu işlemi yaparken, bayat yumurtanın sarısı patlayabilir.

    Kaynamış yumurtayı keserken
    Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için, kullanacağınız bıçağı, sıcak suyun içinde ıslattıktan sonra kesin. Yumurtanın dağılmadığını göreceksiniz.

    Yumurtayı hemen kırın
    Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.

    Vegan yemeklerde yumurta alternatifleri
    Veganlar yumurta kullanmaz. Kullandığını bildiğiniz biri varsa, o zaman o kişi vegan değildir. Yumurta yerine kullanılabilecek bir alternatif bulmak sanıldığı kadar zor değildir. Aşağıdaki alternatiflerden birini deneyin.

    1 yumurta yerine kullanabilecekleriniz:
    ● 2 tatlı kaşığı kabartma tozu + 2 çorba kaşığı su + 1 çorba kaşığı sıvı yağ
    ● 1 tatlı kaşığı yemek sodası (karbonat) + 1 çorba kaşığı sirke
    ● 1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 3 çorba kaşığı su (karıştırıp 5 dk. bekletin, sonra kıvamlanana kadar iyice çırpın). Sanki ceviz koymussunuz gibi kahverengimsi bir renk verir.
    ● Yarım muz (ezip püre kıvamına getirin)
    ● 1 tepeleme çorba kaşığı soya unu + 1 çorba kaşığı su
    ● 1 çorba kaşığı nohut unu + 1 çorba kaşığı su
    ● ¼ bardak tofu (blenderda iyice püre haline getirin)
    ● ¼ bardak yumuşak tofu (soft tofu veya silken tofu, blenderda püre edilmiş)
    ● ¼ bardak vegan yoğurt
    ● 1 çorba kaşığı öğütülmüş chia tohmu + 3 çorba kaşığı su
    ● 1 çorba kaşığı ararot + 1 çorba kaşığı soya unu + 2 çorba kaşığı su
    ● 3 çorba kaşığı elma püresi
    ● 1/3 bardak balkabağı püresi
    ● ¼ bardak püre edilmiş erik (mürdüm eriği veya mor erik)
    ● ¼ bardak püre edilmiş patates
    ● 2 çorba kaşığı püre avokado
    ● 2 çorba kaşığı tahin veya fıstık ezmesi
    ● 2 çorba kaşığı ıslatılmış galeta unu
    ● 2 çorba kaşığı ıslatılmış yulaf ezmesi
    ● Ayrıca sadece un veya salça da yapıştırıcı olarak kullanılabilir.

    Çatlak yumurtayı haşlarken
    Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, sonra yumurtayı bir kaşığın içine koyarak, kaynayacağı suyun içine bırakınız (su kaynar olmayacak). Su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra çatlak yumurtanız hazır.

    Yumurtaların çatlamaması için
    Pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için, kabın içine bir fincan tabağı koyun, veya kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
     
  2. Ahenk

    Ahenk Yeni Üye www.pembeoje.com

    omlet tarifi için teşekkürler.:)
     
  3. Hicran

    Hicran Yeni Üye www.pembeoje.com

    Yumurta konusunda çok titizimdir taze olmasına çok önem veririm her yerden yumurta almam kesinlikle.
     
  4. Derya

    Derya Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Yumurta alırken çok dikkat ederim her yarden almam köy yumurtası olmasına dikkat ederim.
     

Sayfayı Paylaş