Panik Atak Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir.

Konusu 'Ruh Sağlığı' forumundadır ve İsbir tarafından 18 Şubat 2016 başlatılmıştır.

  1. İsbir

    İsbir Yeni Üye www.pembeoje.com

    Panik atak çoğu insan kabul etmese de önemli bir hastalıktır dikkat edilmezse sağlığınızı olumsuz yönde etkiler panik atak hastalığı nedir panik atak belirtileri ve nesil tedavi edilir hasta olalım olmayalım bu bilgileri bilmemizde en azından gözden geçirmemiz bizim ve çevremizdeki insanlar için oldukça faydalı olacaktır.
    [​IMG]
    Panik hastalığı genetik bir yatkınlığın önemli rol oynadığı bir beyin hastalığıdır. Tansiyon ve şeker hastalığı gibi tıbbi bir hastalıktır. Panik atak ilk ortaya çıktığında neden olduğu bedensel şikayetler dikkate alınarak ilgili tıbbı branşlarca muayene edilmeli, tetkikler yapılmalıdır. Panik atağa neden olabilecek birçok tıbbı hastalık mevcuttur. Sonuçta ruhsal bir rahatsızlık dışında tıbbı bir neden bulunamaz ise bir psikiyatri hekimi tarafından değerlendirilip tedavi altına alınmalıdır.

    Panik hastalığı hastalığın şiddetine göre hafiften ağıra doğru gruplandırılabilir. Hafif şiddetteki panik rahatsızlıkları ilaç desteği olmaksızın, terapist yardımıyla tedavi edilebilirler. Panik hastalarının terapilerinde en etkili terapi yöntemi bilişsel-davranışçı diye adlandırılan terapi yöntemidir. Bu yöntemde suni olarak panik ataklar yaratılıp, hasta ataklarla karşı karşıya getirilir. Hastaya bedensel şikayetlerini nasıl kontrol edebileceği öğretilir. Hastalığın neden olduğu yoğun korku ve endişe nöbetleriyle nasıl baş edeceğine ilişkin duygu ve düşünce egzersizleri yaptırılır. Terapi süreleri 8 ile 12 hafta arasında değişir. Seanslar genellikle haftada bir olarak planlanır.

    Orta ve ağır şiddetteki panik rahatsızlıkları ise ilaç desteğine ihtiyaç gösterirler. Hafif şiddetteki panik rahatsızlığında hayat kalitesi belirgin bir biçimde etkilenmez. Hasta terapide verilen ödevleri yerine getirebilme kararlılığını ve gücünü kendinde bulur. Orta ve ağır şiddetteki panik hastalığında ise hayat kalitesi belirgin bir biçimde etkilendiğinden kişi iş, eğitim ve sosyal yaşantısını sürdürmekte zorluk çeker. İlaç tedavisi bu grupta kaçınılmazdır.

    Psikiyatrik ilaçların yan etkilerine ilişkin toplumda yanlış bilgiler yer etmiştir. Hastalığın neden olduğu yoğun korku ve panik hali bu yanlış bilgilerden dolayı tedavi alınmasını güçleştirmektedir. Gerçekte panik hastalığında kullanılan psikiyatrik ilaçlar doğru seçildiğinde sanıldığı derecede yan etkiye neden olmazlar. İlaçlar sanıldığının aksine bağımlılık yapmazlar. Tedavide kullanılan ilaçların amacı hastayı uyuşturmak ya da uyutmak değildir. Amaç panik hastalığının bedensel şikayetlerini ve ona eşlik eden yoğun huzursuzluk ve korku halini tedavi etmektir.

    Panik hastalığı birkaç hafta, birkaç ay ya da yıllarca sürebilir. Hastalığın mevsimsel ve tekrarlayıcı bir özelliği vardır. Hastalığın bu özelliği dikkate alınarak kısa ya da uzun vadeli ilaç tedavileri programlanabilir.
     
  2. Gürru

    Gürru Yeni Üye www.pembeoje.com

    Son derece önemli bir konu paylaşım için teşekkürler.
     
  3. Çiler82

    Çiler82 Yeni Üye www.pembeoje.com

    sinirlerim çok gerilirse genelde müzik dinlerim.
     
  4. Ayşe uluer

    Ayşe uluer Yeni Üye www.pembeoje.com

    panik atakta ilaç tedavisi kadar ortam değiştirmekte önemli
     

Sayfayı Paylaş