Hamilelikte Göğüs Bakımı.....

Konusu 'Gebelik' forumundadır ve Özlem tarafından 18 Şubat 2016 başlatılmıştır.

  1. Özlem

    Özlem Yeni Üye www.pembeoje.com

    Anne olmayı düşünenler ve anne adayları çok keyifli olduğu kadar emek ve dikkat isteyen bir dönem sizleri bekliyor bebeğimizin ve kendi sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar göğüs sağlığı ve bakımıda çok önemli hamilelikte ve sonrasında göğüs bakımı nasıl uygulanmalı nelere dikkat etmeliyiz önce sağlık dediğimiz bu dönemde göğüs sağlığı ve bakımı hakkında bilmeniz gerekenler.
    [​IMG]

    1 ) Hamilelikte meme bakımı nasıl yapılmalıdır?

    Hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme bezleri çalışmaya başlar ve meme başından kolostrum dediğimiz beyaz-sarı renkli sütün geldiği gözlenebilir. Bunun anne adayının sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Meme başındaki kolostrum ılık sabunlu bir bezle temizlenebilir; eğer gün içinde rahatsızlık verecek şekilde çok geliyorsa günlük göğüs petleri kullanılabilir. Gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra sutyenlerin değiştirilmesi gereklidir. Memeyi alttan destekleyecek, çok fazla sıkmayan, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.

    2 ) Hamilelikte göğüslerin bakımı için yapılması gerekenler neler?

    2.1 Göğüslerde çatlakların oluşumunu engellemek amacı ile ılık suda duş yapmanız gerekmektedir. Duş aldıktan sonra, göğüslere nemlendirici krem ile masaj yapmanız çok yararlı olacaktır.

    2.2 Göğüslerde meydana gelecek sarkmaların önüne geçmek ve bu sarkmayı en aza indirmek için ise, hamilelik dönemi boyunca göğüsler günde 2 defa soğuk su ile yıkanmalıdır.

    2.3 Bebeğiniz dünyaya daha gelmeden önce göğüslerin bakımı gerçekleştirilmelidir. Bu sayede bebeğiniz temiz ve sağlıklı göğüslerden süt emer.

    İlk olarak anne adayları için uygun olan bakım kremi ve yağlar ile göğüs her gün uygun bir şekilde temizlenmeli ve gerekli olan bakımı gerçekleştirilmelidir.

    Bu bakım, bebeğiniz dünyaya gelmeden önce ve sonra düzenli bir şekilde devam ettirilmelidir.

    [​IMG]

    3 ) Doğum tamamlandıktan sonra göğüs bakımı nasıl olmalı?

    Anne, bebeğini doğum gerçekleştikten sonra bol bol emzirirse, meydana gelen çatlakların büyümesi önlenmiş olur. Çünkü sütler göğüste ki süt kanalının içerisinde biriktikçe, göğüsün elastikiyeti bozularak çatlaklar meydana gelir.

    Anne, bebeğini her emzirdiğinde rahat ve sakin olmalıdır. Anne stres yaptıkça göğüsler gerginleşir, bu da sütün artmasına engel olur. Aynı zamanda göğüs uçlarının büyümesi ile beraber yaralanmasına da sebep olur.

    Göğüslerin sağlığını koruması için, bebek her emzirildikten sonra, göğüs etrafı ıslak ve temiz bir tülbent ile silinmelidir. Aynı şekilde bu işlem, bebek emzirilmeden önce de yapılmalıdır.

    Annenin göğüslerinin uçlarında meydana gelen çatlaklıklar, her emzirme işleminde acı hissi oluşturabilir. Aynı zamanda bu çatlakların açık yara şekline dönüşmesi durumunda ise, ilerleyen zamanda enfeksiyon riskinin meydana gelme olasılığını gösterir. Enfeksiyon, hem anne hem de bebek için tehlikeli bir durumdur. Bebeğin pamukçuk rahatsızlığına yakalanmasının bir diğer sebebi de, bu enfeksiyonlardır. Ancak elbette ki kalıcı bir durum değildir. El ile temas edilmemesi ve bebeğe iyi bakılması halinde en kısa sürede ortadan kalkar.

    Annenin göğüs uçlarında yaraların ortaya çıkması halinde, annenin bebeğini olması gerektiği gibi emzirmediğini de gösterebilir. Anne, bebeğini emzirirken göğüs ucunu bebeğe veriyor ve kahverengi bölgesi alınmıyor ise, göğüs uçları yara olabilir.

    4 ) Süt ateşi nedir?

    Çatlayan göğüs uçları, her zaman için önem arz eder. Rahat bir şekilde bulaşabilen enfeksiyonlar, bu yara ve çatlaklar sayesinde çok kolay bir şekilde anneye bulaşabilir.

    Enfeksiyon riskini en aza indirmek ve bebeğe bulaşmasını da engellemek amacı ile bebeğin annenin göğüslerini, yara ve çatlak iyileşene kadar emmemesi gerekir. Bu durumda, göğüslerde ki süt, pompa yardımı ile sağılmalı ve daha sonra biberon ile beraber bebeğe verilmelidir.

    Annede meydana gelen bu çatlakların yan etkileri sebebinden dolayı, anne de ateşlenme görülebilir. Bu ateş, ihmal edilmemesi ve derhal doktora gidilmesi gereken bir durumdur. Göğüslerin şişmesi, yanma hissinin olması ve dayanılmaz bir şekilde ağrı vermesi halinde, bunların yanı sıra aynı zamanda annenin ateşinin de olması durumunda, süt ateşinin var olduğu tespit edilebilir. Süt ateşi, kalıcı bir hastalık değildir. En kısa zamanda doktora gitmeniz halinde, gerekli olan tedaviyi doktorunuz size verecektir.
     
    ıtır bunu beğendi.
  2. Duygu

    Duygu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Birilerinin anne adaylarını düşünmesi çok güzel :)
     
  3. ıtır

    ıtır Yeni Üye www.pembeoje.com

    Güzel ve faydalı bir konu olmuş her bayan bir kez okumasını tavsiye ederim.
     
  4. Aysima

    Aysima Yeni Üye www.pembeoje.com

    Çatlayan göğüs uçları, her zaman için önem arz eder. Rahat bir şekilde bulaşabilen enfeksiyonlar, bu yara ve çatlaklar sayesinde çok kolay bir şekilde anneye bulaşabilir.
    İlk kızımı emzirirken çok çekmiştim çatlaklardan nasıl canım yanardı unutmuşum konuyu okuyunca hatırladım.
     

Sayfayı Paylaş