X

Boşanma Nedenleri Nelerdir?

Hiçbir insan boşanmak için evlenmez. Ancak çoğu insan, belli bir süre sonra ya şiddetli geçimsizlik ya da birbirini anlayamama, anlaşamama, eşlerin birbirini aldatması gibi sebeplerle boşanma yoluna girerler.

Hukuki açıdan tarafların birbirine boşanma davası açabilmeleri için haklı sebeplerinin olması gerekir. Boşanma nedenleri özel boşanma ve genel boşanma sebepleri olarak iki ana kategoriye ayırmak mümkündür.

Hangi sebepler boşanma sebepleri olarak görülür?



Boşanma nedenleri kişiden kişiye göre değişmekle birlikte en fazla boşanma sebebi eşlerin birbirini aldatması olarak görülmektedir. Bu boşanma şeklinin yanı sıra onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davası açılabilir.

Bu sebeplerin yanı sıra eşe uygulanan şiddet yüzünden boşanma, hayata kast etme suçuyla açılan boşanma davaları da vardır. Eşlerden birinin suç işlemesiyle açılan boşanma davaları da bulunmaktadır.

Çoğu zaman akıl sağlığı bozuk olan kişilerde de boşanma davası açılmaktadır. Burada eşin psikolojik tedavi görmesi ön planda tutulur.

Açılan çoğu boşanma davasının temelinde haysiyetsiz yaşam sebebiyle boşanma ve eşlerin birbirini aldatma sebepleri yatmaktadır. Bunların sonrasında ise eşlerin birbirine hakaret etmesi, küçük düşürme, alay etme, eşi aşağılama, güven sarsıcı hareketlerde bulunma gibi boşanma davaları da bulunmaktadır.

Çoğu zaman eşler birbiriyle anlaşamadığı zamanlarda aileyle görüştürmeme gibi durumlar yaşanmaktadır. Böyle zamanlarda da eşler boşanma davalarına başvurmaktadırlar. Bunların yanında eşe iftira atmak, eşi ailesiyle görüştürmemek, eşe küfür etmek, eşin eşine dostuna hakaret etmek, eşi sosyal hayattan tecrit etmek, aşırı kıskançlık, cinsel ilişkiye zorla girilmesi, alkolik olma durumları, eşi aileyle zorlamak bile çoğu zaman boşanma davalarının konularını oluşturur.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması, ve boşanma davalarında hakimin bu yönde karar alması çok önemlidir. Evlilik hayatını tehdit eden, sekteye uğratan, ortak yaşamın bir türlü iki insan arasında kurulamadığı tüm evliliklerde hakimin ilk yapması gereken bu durumların tespitini yapmaktır. Böyle bir durum tespit edildiği takdirde boşanma davaları başlamış olur.

Boşanma davası açan kişilerin ortaya attıkları iddialarını muhakkak ispat etmeleri çok önemlidir. Eğer iddia ettikleri durumları ispatlayamazlarsa hakim tarafları boşamaktan vazgeçebilir, aksine tarafları barıştırmak için elinden geleni yapma imkanına sahiptir.

Pembeoje.com :