Astım kişilere oldukça zor anlar yaşatan bir hastalıktır. Aynı zamana stres kaynaklı olan reflüyle birleşmesi durumunda hastalar çok daha zor anlar yaşamaktadır. Stresin yatıştırılmasında tüketilen çikolata, kahve, kola gibi besinler beklenenin aksine astım ve reflü ataklarını daha da şiddetlendirmektedir. Astımın görülme sıklığı dünya üzerinde giderek artmaktadır. Bu rahatsızlık kadınları daha çok etkilemektedir. Stres faktörünün oldukça önemli bir yer tuttuğu astım hastalığında kadınların erkeklerden daha fazla psikolojik sorun ve stres yaşaması da oldukça etkili olmaktadır.
Astıma Stresin Etkisi
Stres ve psikolojik sorunlar nedeniyle beyin istemeden vücuda zarar vermekte bu hastalıklar arasında da reflü görülmektedir. Mideden yukarı asit kaçmasına neden olan bu hastalıkla önce yemek borusu sonra soluk borusuna çıkan asitler akciğerlerde aşırı bir hassasiyet yaratmakta ve astıma sebep olmaktadır. Astım aynı şekilde reflüyü artıcı bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla iki hastalık sürekli birbirini tetiklemektedir.
İyileşme İçin Neler Yapılmalıdır?
Doktorlara yapılan astım şikayetlerinde genellikle psikolojik sorunların olmasından şüphelenilen hastalarda stresi oluşturan sebeplerin belirlenmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik gelişme sağlanması ile astımın iyileşmesi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bu süreçte hastalarda reflü rahatsızlığı varsa beslenmeleri de bu duruma uygun şekilde düzenlenmektedir.
Stresle mücadelede sıklıkla tüketilen ve mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olduğu bilinen çikolata tüketimi astımlı hastalarda dikkatli tüketilmelidir. Sütlü ya da bitter olması fark etmeksizin içeriğinde bulunan kafein nedeniyle mide başı gevşemekte ve midedeki asit salgısı artmaktadır. Bu da reflüyü tetikleyeceğinden astımın da daha şiddetli olmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde kola, kahve ve alkol tüketimi de reflüyü artırmaktadır. Özellikle stresli anlarda tetikleyici bir nitelik taşıyan bu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
Astım tedavisinde kadınların en doğal psikolojik rahatlama yöntemi olarak kullanılmakta olan nefes alma çalışmalarına katılması oldukça faydalıdır. Doğru nefes sayesinde beyinde doğal bir antidepresan etkisi yaratılmaktadır.