Dikkat eksikliği, genellikle çocukluk döneminde görülüyor olsa da yetişkinlik döneminde de görülebilir. Dikkat eksikliği bulunan birçok çocukta ve kişide hiperaktivite bozukluğu da görülebilir. Çoğu zaman çocuklukta görülmeyen dikkat eksikliği yetişkinlik zamanında yaşanabilir.
Dikkat eksikliği çok sık yaşanan ve tedavi gerektiren bir durumdur. Dikkat eksikliği kişinin okul hayatını, özel hayatını yani hayatının büyük bir bölümünü olumsuz yönde etkiler.
Dikkat eksikliği belirtileri nelerdir?
- Öğrenciler okulda detaylara dikkat etmez, kolay hatalar yapar, dikkatsiz davranırlar. Yetişkinler için de aynı şekilde dikkatsizce yapılan işler, detaylara dikkat etmeme gibi durumlar söz konusudur.
- Yapılan bir iş sırasında yapılan işten sıkılma ve yarıda bırakma
- Uzun süren konsantrasyon gerektiren işlerde başarısızlık gösterme
- Günlük işler bile olsa yapılacak işlerin sürekli unutulması, işlerin zamanında yapılmaması
- Konuşmaların, detayların akılda tutulamaması, aktivite sırasında dikkatli davranmama
Dikkat eksikliği yaşayan kişilerde hiperaktivite bozukluğu da görülebilir. Daha çok çocuklarda görülen hiperaktivite bozukluğu yetişkinlerde de az da olsa görülebilmektedir.
Dikkat eksikliği çocuklarda nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda görülen dikkat eksikliğinde dikkat edilmesi gereken dikkat eksikliğinin derecesi, yaşı ve hiperaktivite ile görülüp görülmediğidir. Buna göre tedavi yöntemleri de değişiklik gösterir.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite beraber görülüyorsa uygulanacak ilaç tedavisi kısa dönem, orta dönem ve uzun dönem olarak değişiklik gösterir.
- Çoğu ilaç tedavisinde ilaçların belli bir bölümü üç yaşından büyük çocuklara uygun olurken bazı ilaçlar altı yaşından büyük çocuklar için tedavide kullanılır.
- Dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçların yan etkileri çoğunlukla görülmez. Ancak bazı çocuklarda uyku düzensizliği, iştahsızlık, baş ağrısı, kilo kaybı ve sinirli olma hali görülebilir.
Yetişkinlerde dikkat eksikliği tedavisi nasıl olur?
Yetişkinlerin dikkat eksikliği tedavisinde psikoterapi tedavi yöntemi denenebilir. Bunun yanında çocuklarda kullanılan ilaçlar, yetişkinlerde de kullanılabilir. Ancak yetişkinlerde ilaçların yan etkileri daha belirgindir. Çarpıntı, baş dönmesi, gözlerin kararması ya da uykusuz hissetme görülür.
Düzenli egzersiz yapılarak da dikkat eksikliği geçirilebilir. Düzenli egzersiz dopamin salgılanmasına sebep olarak kişinin daha net düşünmesini sağlar. Düzenli egzersiz sayesinde dikkat eksikliğinin de sebep olduğu obezite sorunu ile baş etme imkanına sahip olursunuz.