X

Frengi Nedir ? Nasıl Bulaşır ?

Frengi, sifiliz olarak da bilinmekte olan ve bir çeşit bakterinin neden olduğu, kronik ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon her 100.000 kişiden ortalama 2.5 kişide görülmektedir. Afrika kökenli Amerikalılarda ise beyazlardan 30 kat daha fazla görülen bir hastalık olarak bilinmektedir. Çok eski zamanlardan itibaren bilinmekte olan bu hastalık vücudun pek çok bölgesini etkileyebilmektedir.

Son dönemlerde frengi hastalığının görülme sıklığında artış yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise cinsel ilişkilerin bugün geldiği noktadır. Yaşanan ilişkilerde serbestlik ve homoseksüellik artışı, hastalığın yaygınlaşmasında oldukça etkili bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak 15 milyon kişinin bu hastalığa yakalandığı bilinmektedir.



Nasıl Bulaşır?

Bu hastalık için ana bulaşma yolu cinsel ilişkilerdir. Hasta insandan sağlıklı olana geçmektedir. Genital bölge ile teması sonucunda vücuttaki bir yaradan da bu mikrop bulaşmaktadır. Oral ve anal seks ise bu hastalığın bulaşmasında oldukça önemli bir faktördür. Aynı zamanda öpüşmekle de bulaştığı görülmüştür.

Aynı zamanda anneden bebeğe bulaşması ihtimali de oldukça yüksektir. Frengi hastalığı olan hamile kadından henüz doğmamış bebeğe geçen mikrop, bebeklerin ölü doğmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte ölü doğmayan bebekler de erken doğumlar nedeniyle hayatlarını kaybedebilmektedir. Çok nadir olmasına rağmen bu hastalık farklı yollarla da bulaşabilmektedir. Frengili bir kişinin kanı başka bir kişinin yarasıyla temas ettiğinde hastalık bulaşabilmektedir. Ancak bu oldukça düşük bir ihtimaldir.

Tedavisi

Frengi tedavisinde pek çok hastalık gibi erken tanı koyulması oldukça önemlidir. Frenginin ilerlemesi halinde mikrobun etkilediği organlardaki hasarların geri döndürülmesi mümkün olmamaktadır. Öncelikle cinsel yolla bulaşmış bir hastalıktan şüphelenmeniz durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Verilecek penisilin, tetrasiklin, doksisiklin türündeki antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. İlaçların dozları, uygulama şekilleri ve kullanma süreleri doktorlar tarafından belirlenmektedir.

Pembeoje.com :