Mikrobik kökenli bir enfeksiyon olan arpacık, dış etkilerle meydana gelebileceği gibi direnç düşüklüğü etkisiyle vücutta bakterilerin enfekte etmesiyle de oluşabilmektedir. Vücudumuzdaki hücre sayısı kadar bakteri de aynı zamanda vücudumuzda yer almaktadır. Direnç sisteminin düşmesi halinde ise bu bakteriler harekete geçmektedir.
Vücut direncinin düşük olması ve aynı zamanda aşırı uykusuz kalınması bu bakterilerin göze vurmasına ve arpacık çıkmasına neden olabilmektedir. Temiz olmayan ortamlar arpacık çıkma olasılığını yükseltmektedir. Ancak arpacığın asıl nedeni vücut direncinin düşük olmasıdır. Arpacık genetik bir durum değildir. Ancak aile içerisindeki grip ya da herhangi bir bağışıklık sistemini düşürecek hastalık olması arpacığa neden olabilmektedir.
Tedavisi
Çeşitli etkilerle meydana gelmiş arpacık tedavisi için öncelikle bir göz hekimine gidilmelidir. Damla ve antibiyotik ilaçlar da kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçlar kişiler tarafından belirlenmemelidir. Doktorun önereceği ilaçlar kullanılmalıdır. Arpacık farklı evlerden meydana gelmektedir. İlk evrelerde doğru tedavi edilmesi ile başka bir arpacık oluşumu da engellenmektedir.
Arpacığı olan kişilerin kendi kendine herhangi bir tedavi uygulaması doğru değildir. Bazı insanlar sarımsak sürmekte, çayla tampon yaparak arpacığın olduğu bölgeye uygulamaktadır. Ancak bu yöntemler arpacık için kesinlikle iyi gelmemektedir. Ayrıca tam aksine göze sürülen sarımsak etkisiyle gözde enfeksiyon oluşumu görülebilmektedir.
Bazı durumlarda ise arpacığın kendi kendine geçmesi beklenmektedir. Ancak dışarıdan geçmiş görünse de arpacık göz kapağından yer etmektedir. Bu nedenle de ilaçla tedavi yöntemleriyle göz kapağı kıkırdak bezlerin enfeksiyon kapma riski azaltılmakta ve hastalığın tekrarlanması engellenebilmektedir. Arpacığın kendi haline bırakılması yalnızca göz enfeksiyonları değil, vücuttaki dokulara da zarar vermesi nedeniyle istenmeyen bazı enfeksiyonlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle arpacığın hangi evrede olduğu tespit edilmeli ve uygun bir tedavi uygulanarak geçmesi beklenmektedir. Geçmeyen arpacıklar için ise ameliyat uygulaması yapılabilmektedir.