Özellikle yeni evli çiftler hemen anne baba olmak istemezler. Yine daha fazla çocuk bakmak istemeyen, maddi gücü olmayan veya anne baba olmaya hazır hissetmeyen kişiler de çeşitli gebelikten korunma yöntemlerini deneyerek gebeliği önleyebilmektedirler. Bu yöntemler kullanılırken mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmak ve muayene olmak gerekir. Çünkü herkesin bünyesi farklı olduğu için sizin için en iyi doğum kontrol tekniğine doktorunuz karar verecektir.
En çok uygulanan ve etkili olan gebelik önlemleri şunlardır:
Doğum kontrol hapları:
En çok bilinen doğum kontrol yöntemidir. Hormon içeren bu haplar belirli aralıklarla alındığında gebelik tamamen engellenebilmektedir. İlk hap âdetin 4. veya 5. gününde alınır ve 21 gün kesintisi alınmaya devam edilir. Daha sonra 7 günlük ara verilir ve bu arada kişi adet görmektedir. Hapların her gün hatta aynı saatte alınması gerekir; çünkü aksatıldığında hapların koruyucu etkisi de azalmakta bu yüzden kişi hamile kalabilmektedir. Hap kullanımının bırakılması ile birlikte kadınlar tekrar doğurganlık kazanırlar.
Ertesi gün hapları:
Korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamileliği önlemek için ertesi gün hapı da alınabilir. Bu hapların ilişkiyi takip eden ilk 72 saat içinde alınması gerekir; aksi halde gebelik riski yükselmektedir. Ertesi gün hapları gebeliği %80 oranında önleyebilir. Bunun yanında çok küçük bir ihtimal olmasına rağmen hap alınsa bile gebelik olasılığının devam ettiğini unutmamanız gerekir.
Prezervatif:
Erkekler için en etkili korunma yollarından birisidir. Herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır ve gebeliği %98 oranında önleme etkisine sahiptir. Buuygulama esnasında hamileliğin yanı sıra AIDS gibi hastalıklara karşı da koruma sağlanmaktadır.
Tüplerin bağlanması:
İlişki sırasında spermler kadınlardaki rahim tüpleri aracılığı ile yumurtalıklara taşınır ve burada döllenme gerçekleşir. Hamileliği önlemek için kullanılan yöntemlerin en etkili olanı bu tüplerin cerrahi yollarla bağlanmasıdır. Bu sayede spermin yumurtalıkla teması da engellenmiş olur.
Spiral:
Rahim içi araç olarak da bilinen spiral T biçiminde bakır bir cihazdır. Rahime yerleştirilerek yumurtalıklara spermlerin ulaşmasını engellemekte ve bu sayede gebeliği kesin olarak önlemektedir. Spiralinin ömrü yaklaşık olarak 10 yıldır; fakat yılda bir kez mutlaka doktor kontrolünden geçirilmesi gerekir.