Hazımsızlık insanlar tarafından hep bir hastalık olarak düşünülür. Ancak hazımsızlık birçok sebepten oluşabilir. İnsanlar tarafından geğirme ve kusma hazımsızlık belirtisi olarak bilinir ancak bu yanlıştır. Hazımsızlık karın üst bölgesinde meydana gelen şişkinlik hissidir.
Hazımsızlık nasıl oluşur?
Birçoğumuz yemekleri çok hızlı yiyerek midemizin şişmesine neden oluruz. Bu yüzden midenin rahat şekilde yediklerini hazmetmesi bu yüzden zorlaşır. Yemekleri mümkün olduğunca yavaş yemeli ve mideye gönderirken iyice öğütülmesine dikkat edilmelidir.
Gazlı içecekler mideyi şişireceği için mide rahatsızlanır. Bu yüzden gazlı içecekler ve kafeinli içecekler çok aşırı şekilde tüketilmemelidir. Çok fazla baharatlı yemek yeme de hazımsızlığa yol açan sebeplerdendir. Yağlı besinlerden tüketmek özellikle bol kızartmalı yemekler tüketmek mideyi rahatsız edecektir.
Diğer sebepleri arasında alkol ve sigara tüketimi, safra taşları, mide kanseri, aşırı sinirlilik, geçirilen duygusal travmalar, bazı ağrı kesici ve ilaçlar, peptik ülser, pankreas ülseri gibi rahatsızlıklar da hazımsızlığa yol açan nedenlerdendir.
Bitkisel tedavi yöntemi
Hazımsızlığa iyi gelen bitkilerden biri papatyadır. Hem gaz giderici hem de sindirim sisteminde oluşan iltihap ve tahrişleri tedavi eder. Bağırsak ve midede oluşan kasılmaları önlemesi ve mide kramplarına iyi gelmesi açısından papatya iyi bir tedavi yöntemidir. Hazımsızlık için bir çay kaşığı kurutulmuş papatya bir fincan kaynar suda demlenir ve günde üç öğün tüketilebilir.
Hazımsızlığa iyi gelen bitkisel tedavi yollarından biri de rezenedir. Rezene oluşan gaz için çok iyidir. Gaz giderici özelliği sayesinde insanı rahatlatır. Yarım çay kaşığı toz haline getirilen rezene tohumu bir fincan kaynar suda demlenir ve günde üç öğün içilebilir. Nane ve limon ile karıştırılarak da tüketilen rezene anne sütünü de arttıran özelliği vardır.
Midenin sakinleşmesi ve gaz şikayetlerinin azalmasında biberiye oldukça iyidir. Ayrıca baş ağrısı ve stres için de oldukça iyi gelen biberiye, kabızlık için de iyi gelmektedir. Bir iki çay kaşığı kuru biberiye bir fincan suda demlenir ve günde üç öğün tüketilebilir.
Son zamanlarda yeşil çay hazımsızlık için önerilen bitkiler arasındadır. Şişkinliğe iyi gelen yeşil çay dikkatli tüketilmelidir. İçinde bulundurduğu kafein fazla tüketildiğinde çarpıntı yapar.
Bitkisel çözümlerden yararlanmadan önce kronik rahatsızlıkları olan, hamileler, emzikli anneler ve hazımsızlık dışında başka rahatsızlıkları bulunan kişiler bu tür bitkisel çözümleri denerken muhakkak doktora danışmalıdır.