X

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene hemen her kadının yaptırması gereken ama bir o kadar her kadın için korkulu rüyası olan bir durumdur. Kadınların o jinekolog masasına yatmaları kadar soğuk bir durum yoktur. Ancak yine de muhakkak yaptırılmalı ve sağlık açısından ve herhangi bir probleme karşı alınması gereken tedbirler bu muayene sonrasında alınmalıdır.

Genellikle genç kızlar, çevreden duydukları yalan yanlış sözlerle jinekolojik muayeneden korkar. Özellikle bakirelerin de bu muayeneden geçmesi önemlidir. Bakirelerde pelvik muayenesi yapılamayacağından ultrasonda izlenme yapılarak bu muayene yapılabilmektedir.

Yapılan jinekolojik muayene sonrası rahim, yumurtalıklar, vajen, rahim ağzında olabilecek kanser belirtileri bu muayene ile ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden jinekolojik muayene ne kadar soğuk ve korkutucu gibi gelse de yaptırılması gerekli olan bir muayenedir.



Jinekolojik muayene uygulaması nasıl yapılır?

Jinekolojik muayeneye başlamadan önce hastaya muhakkak idrarının olup olmadığı sorulmalıdır. Mesanenin boş olması gerekir. Ancak idrar kaçırma rahatsızlığı bulunan kişilerde bu durum farklıdır. Bu kişilerin mesanelerinin dolu olması idrar kaçağının nasıl ve nerede olduğunun anlaşılması için mesanenin dolu olması gerekir.

Bu durum halledildikten sonra kişi muayenenin yapılacağı masaya yatırılır ve iki bacak genital bölge tamamen görülecek şekilde çatal adı verilen masaya yatırılır ve ayaklar bu çatallara konur. Genital bölge açıkta kalmıştır. Burada spekulum denilen alet ile genital bölgede oluşabilecek renk değişimleri, yaralar, herhangi bir kitle ya da siğil gibi rahatsızların olup olmadığı araştırılır. Spekulum aleti ile vajinanın içine girilerek vajen duvarları incelenir. Burada vajinal bir akıntının olup olmadığı gözlemlenir. Bu muayene sırasında hastanın kendini rahat hissetmesi, kasmaması çok önemlidir. Bu yüzden doktorun buradaki davranış şekli çok önemlidir.

Bu arada smear testi için vajen duvarlarından örnek alınır. Bu örnek alma işi can yakan bir olay değildir. Vajina genişliği, esnekliği, idrar torbası incelenir ve herhangi bir fıtıklaşma probleminin olup olmadığı incelenir. Sonrasında elle vajina içine girilerek rahim ve yumurtalıklar muayene edilir.

Bakirelerde jinekolojik muayene

Bakirelerde rektal yoldan yapılan muayene esastır. Yani doktor işaret parmağını vazelinleyerek muayene edilir. Ayrıca ultrason cihazıyla izlenerek herhangi bir problemin olup olmadığı gözlemlenir.

Pembeoje.com :