X

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinin kalbe giden damarların herhangi bir nedenden dolayı yavaş çalışması ya da kalbe giden kanın damarların tıkanmasıyla birlikte durmasına bağlı olarak yaşanan bir sonuçtur.  Kalp krizinin en büyük özelliği göğüs ve sırt bölgesinde meydana gelen şiddetli bir ağrıdır. Genelde insanlar her göğüs ağrısında kalp krizinden şüphelenirler ancak kalp krizinin meydana getirdiği göğüs ağrısı öyle şiddetli bir boyuttadır ki kalp krizi geçiren bir insan direk olarak öleceğini düşünür.

Göğüste ciddi anlamda bir baskı hissedilir ve omuzlardan boyun kısmına doğru ağırlık çöker. Ancak bazen şeker hastaları ve de nörolojik rahatsızlıkları olan kişilerde bu ağrı şekli görülmeyebilir.  Ağrı şikayetinin ardından en fazla görülen belirtiler ise nefes darlığı, kalpte çarpıntılar, kendini sıkkın ve daralmış hissetmek, vücuttan soğuk ter atmak, başın dönmesi, mide bulantısı, kusma ve bayılma kendini gösterebilecektir.



KALP KRİZİ GEÇİREN KİŞİ NE YAPMALI?

Kalp krizi geçirdiğini düşünen bir kişi bu şekilde belirtilerle karşılaştığında öncelikli olarak kendini bir güvence altına almasında fayda vardır. Örneğin araç kullanıyorsa hemen aracı durdurup sağa çekmesi gerekir. Çünkü kalp krizi anında kendini kaybetme olasılığı yüksektir. Eğer ki ayakta iseniz mutlaka bir yere oturmalısınız, yakınınızda birileri varsa hemen ona 112’yi aramasını söyleyin ya da ondan direk olarak yardım isteyin. Kalp atışları kalp krizi anında yavaşlayacağı için yapılabilecek en doğru hareket öksürmektir çünkü öksürmek aynı zamanda kalp atışlarının da düzene girmesine neden olacaktır. İlaç olarak yanınızda aspirin varsa hemen almalı ya da kalp hastalığınız varsa dil altı hapınızı hemen almalısınız.  Kalp krizi anında aspirin içen bir kişinin kalbin durmasını engelleme oranı % 23’tür. Dil altı hapı ise kan akışını hızlı bir şekilde artırmaya yarayacağından kalp krizinde etkili olur.

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE NASIL YAPILMALI?

Kalp krizi geçiren bir kişinin aslında bu yukarıdaki ilk yardımı kendi kendine yapamayacağı durumlar olabilecektir. Örneğin bunları yaşamadan direk olarak bayılma durumu yaşanabilir. Bu durumda 112’ye haber vermek hastanın hayatını kurtarabilecek bir durum olacaktır. 112 telkinleri sayesinde hastaya yardım etmenizde size yol gösterecektir. Unutmayın ki her kalp krizi geçiren hastanın mutlaka hastaneye yetiştirilmesi gerekir.

Pembeoje.com :