Canlıların en küçük yapı taşı olarak bilinen hücreler ancak özel cihazlarla görülmektedir. O kadar küçüktür ki parçalanıp bölünme özelliği bulunmaktadır. Her hücrenin belli sayıda bölünme imkanı vardır. Bu hücreler yetenekleri ile vücudun neresinde ihtiyaç olursa oraya yardımcı olurlar. Fakat bazı hücrelerde bozulma ve genetik bir değişimden kaynaklanan aşırı çoğalma ve kontrolsüz bölünme sonucu kanserli hücreler oluşmuş olur. Tüm vücutta etkili olmaları ise tümör oluşumu yoluyla olmaktadır. Kan yolu ve lenf yoluyla diğer organlara yayılmaları mümkündür.
Günümüzde birçok kanser çeşidi bulunmaktadır. Genellikle oluştukları organın kanseri olarak bilinirler. Yayılma hızları ve büyüklükleri farklılık gösterebilir. Tıp dünyasında yeni geliştirilen tedavi çeşitleriyle Kanser oluşumunun önüne geçilmeye ve kanseri başta yakalamaya çalışılmaktadır. Erken tedavi imkanı da bulunmaktadır. Günümüzde artık tıp dünyasında kanserin çeşidine göre kişiye özel kanser aşıları geliştiriliyor. Bunun sebebi ise kanserli hücreye sahip kişilerin her birindeki etkisini ve çözümünü bulmak için kanserli hücrelerin yapısını biraz daha araştırmak ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini en aza indirmektir.
Kanser hücrelerinin vücuttaki etkisine bağışıklık yoluyla cevap vermek için kansere özel çözüm sunacak ve kişiye zarar yerine kanserle savaşma eğilimi katacak aşılar üzerinde çalışılıyor. Uygulamalarına geçilen ve umut veren kanser aşıları artık insanın bağışıklığında ne etki bırakıyor onun tespiti yapılıyor. Kısa süre sonra bilim dünyası tarafından açıklanacak olan bu tedavi şuan deneniyor.