X

Mantar Zehirlenmesi ile Başa Çıkmanın Yolları

Ölümcül sonuçları olabilen mantar zehirlenmesi, doğal arazilerde yetişen şapkalı mantarların çiğ, kurutulmuş veya pişilerek yenilmesi sonucu oluşan önemli bir zehirlenme türüdür. Yapısında zehirli madde bulunan mantar türlerin yanlışlıkla tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bu zehirlenme biçimi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Yabani mantarların tüketilmesi sonucu ülkemizde özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülen bu hastalık biçiminin temel belirtileri, uyku hali, uyuşukluk, sersemleme, görmenin bulanıklaşması, kızarıklık, terleme, bulantı, kalp atışları ve nabzın hızlanması olarak sıralanabilir. Mantar zehirlenmesi, bulguları genel olarak mantarın tüketilmesini takip eden iki saat ve altı saatlik bir süre aralığı içerisinde görülmektedir. Bu zehirlenmenin daha ağır belirtileri yüksek ateş, nefes darlığı, kusma, ishal, karaciğer ve böbreklerde meydana gelen bir takım bozukluklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Mantar zehirlenmesi doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken ciddi bir zehirlenme türüdür. Bu zehirlenme biçimi hafif, orta veya ağır şiddette kişiyi etkileyebilir. Mantar zehirlenmesi ile mücadelede tercih edilebilecek doğal yöntemler ise özellikle kusturucu özelliği olan bitkilerin tüketilmesidir. Tuzlu su tüketilmesi doğal bir kusturucu olarak mantar zehirlenmesi vakalarında tercih edilebilir. Tuzlu suya ek olarak tuz ve sirke karışımından oluşan suyun içilmesi de faydalı olabilir. Mantar zehirlenmelerinde hastaya yılandili, mürver, kara hardal veya devedikeninin kaynatılarak verilmesi de ilk etapta bir çözüm olabilir.



Mantar zehirlenmesi sonu koma ya da ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme türüdür. Bitkisel yöntemlere ek olarak uzman hekimler tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

Pembeoje.com :