Zatürre, akciğerde oluşan iltihaplanma sonucu ortaya çıkan son derece ölümcül ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Akciğere yerleşen virüs, parazit ve bakteriler sonucu gelişir. Dünya üzerinde ölümler arasında birinci sırada Türkiye’de ise beşinci sırada yer alan zatürre ciddiye alınması gereken hastalıkların başında gelir.
Üç tip zatürre vardır
Erken teşhis sayesinde iyileşme oranlarının başarısı oldukça yüksektir. Zatürre üç tipte görülebilir. Birinci tipi en yaygın olarak görülen virüs zatürresidir. Lober zatürresi daha ağır seyreder. Üçüncüsü ise tedavisi mümkün olmayan akciğer hastalıklarından kaynaklı bronköpnomonidir.
Zatürre bulaşıcıdır
Zatürre bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen herkes bulaştığı zaman hemen zatürreye yakalanmaz. Kimileri öksürük ve ateşle atlatabilirken kimileri ise çok ciddi sonuçların oluştuğu hastalıklarla uğraşır. Özellikle zamanında tedavi edilmeyen bronşit de zamanla zatürreye dönüşerek kişiye ciddi zararlar verebilir.
Zatürre belirtileri nelerdir?
Benzerliği dolayısıyla griple oldukça sık karıştırılan zatürre belirtileri arasında sırt ağrısı, şiddetli baş ağrısı, aniden oluşan baş dönmesi, titreme, üşüme hissi, soluk almada bozukluk, dalgınlık, az tuvalete çıkma, yüksek ateş ve öksürük sayılabilir.
Zatürre tanısı bir uzman doktor tarafından konulmalıdır. İlk tanı konması için akciğer dinlenir ve solunum fonksiyonları izlenir. Akciğer filmi ve kan testleri tanı koymada ilk sırada yer alır.
Tipik zatürre ve Atipik zatürre nedir?
Tipik zatürrenin 39-40 derecede yüksek ateş, üşüme ve titreme, iltihaplı balgam ve nefes alırken göğse ağrı batması gibi belirtileri vardır. Atipik zatürre ise daha sinsidir. Çok fazla ateş yoktur. Kuru öksürük, iştahsızlık, bulantı, kusma, kaslarda ağrı, halsizlik, akciğerin dışında başka organlarda da görülebilen şikayetler ile kendini gösterir.
Zatürreden korunma yolları
Çok soğuk içecekler içmek bakterileri harekete geçireceği için zatürreye yakalanmamak için soğuk içeceklerden uzak durmak gerekir. Bunun dışında zatürreden korunmanın bir başka yolu ise pnömokok aşısıdır. Pnömokok aşısı, zatürreye neden olan yirmi üç tip mikroorganizmaya karşı geliştirilen bir aşıdır. Pnömokok aşısı doktor kontrolünde ve kesinlikle doktorun tavsiyesiyle yapılır. Aşılanma aralığı ise kişiye ve duruma göre değişiklik gösterir. Kalp hastaları, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler doktor kontrolünde ve doktorun tavsiyesi üzerine pnömokok aşısını kullanabilirler.
Bu korunma yollarının yanında dengeli ve doğru şekilde beslenmek, sigara ve alkol tüketimini bırakmak da zatürreden korunma yollarından biridir. Özellikle çok soğuk içecekler içilmesi zatürreye davetiye çıkaracak niteliktedir.