Emzirme doğumun hemen ardından başlatılırsa hem anne ile bebeğin arasındaki bağ güçlenir hem de bebek bir an önce emme refleksini de kazanmış olur. Bebeği emzirme süresi aslında kişiden kişiye değişmekle birlikte bununla ilgili herhangi bir kural da yoktur.
Bebeğin ihtiyaçları emzirme süresini de belirler. Kimi zaman bebek sadece beslenmek için değil annesi ile bağ kurmak, haz almak için de emer.
Emzirme süresi :
Kimi anneler çocuğu uzun süre emzirmenin göğüslerde ağrıya neden olmasından korkarlar. Aslında tutuş pozisyonunun yanlışlığı veya bebeğin meme ucunu yeterince kavrayamaması ağrıya ve yaralara sebep olmaktadır. Bebeğin meme başı ile birlikte kahverengi dairenin tamamını ağzına alması gerekir. Zaten sadece bu şekilde memeden süt gelir. Eğer bebek sadece meme başını emerse bu meme ucunun yara olmasına sebep olur. Emzirme süresi bebeğe bırakılırsa zaten bebek doyduktan sonra memeyi bırakacaktır. Her meme için yarım saat emzirme yeterli olacaktır. Emzirme süresini bebeğin ağırlığı, memeyi doğru kavraması, meme başının yeterlilik durumu da etkiler.
Emzirme sıklığı :
Emzirme özellikle yeni doğanda olabildiğince sık yapılmalıdır. Yeni doğan bir bebek her ağladığında meme vermek hem sütünüzü artırır hem de bebeğin doymasını sağlar. Yeni doğumlarda bebek 1-2 saatte bir meme isteyebilir. Emzirme işlemi bebek ile anne arasındaki sevginin ilk temelini oluşturur. Eğer bebeğinizden ayrılmak zorunda kalırsanız pompa yardımı ile sütünüzü sağarak hem sütün devamlılığını sağlar hem de bebeğinizin süt almasını sağlarsınız.
Yeni doğan bebeklerin sindirim sistemi tam gelişmediğinden ve mideleri çok küçük olduğundan 1-2 saatte bir emzirilmelidir. Aslında emrime zamanına bebek karar verir. Bebek büyüdükçe ve ağırlığı arttıkça emzirme sıklığı azalır ama süt emme miktarı artar. Böylece çocuk daha uzun sürelerde meme emme isteyecektir.
Bebek emzirme sıklığı
Emzirme sırasında anne memesinde kalma süresi bebekten bebeğe değişir. Genelde yeni doğmuş bir bebek en az 15 dakika emer. Emzirme süresinin sınırlandırılması memelerin şişmesine, sütün azalmasına neden olacağından bebeğin uzun süre memede kalmasına izin verilir. Ancak emzirme bir saatten fazla sürüyor, annenin meme uçları sızlıyor ise doktordan veya emzirme uzmanından yardım istenmeli. Bebek emerken ilk önce susuzluğunu giderecek sulu kısmı alır; daha sonra yağlı ve doyurucu bölüme sıra gelir. İlk zamanlarda bebek 1-2 saatte bir; ilk aydan sonra 3-4 saatte bir emzirilirken bu süreç daha sonraki aylarda günde 5-6 sefere düşmektedir.