Bebekler sık sık kusabilmekte, yediklerini her an çıkarabilmektedir. Bebeklerde görülen kusma kimi zaman normal kabul edilirken bazı durumlarda da endişe vermektedir. Bu nedenle kusma sebebinin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bebeklerde kusma olayı çok sık karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Beklenmedik bir durum olan kusma olayı genellikle bebeklerin beslenmelerinden sonra gerçekleşmektedir. Emzirilen ya da mama yiyen bebekler yediklerini çıkarabilmektedir. Her bebekte görülmekte olan kusma normal bir durum olarak görülmektedir. Ancak bazı durumlar hastalık bulgusu olarak değerlendirilmektedir. Bunun belirlenmesi ise kusmanın şiddeti, miktarı ve zamanı ile yapılmaktadır.
- Normal Kusma: Bebeklerin bazıları az miktarda kusarken bazıları da birkaç defa ağız dolusu kusmaktadır. Genellikle ilk aylarda beslendikten sonra gerçekleşen bu kusmalar normaldir. Yeni doğanlarda yemek borusu ve mide arasındaki sfinkter henüz olgunlaşmamıştır ve atılamayan mukus bu şekilde dışarı çıkabilmektedir. Daha büyük bebeklerdeyse beslenme sırasında hava ile karışan süt ya da mama yemek borusundan yukarı çıkabilmektedir. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşıldığında beslenme şekli gözden geçirilebilir. Yanlış beslenme şekli bebeklerin kusmasına neden olabilmektedir. Bebeklerin emzirilirken hava yutması, aşırı hızlı ya da yavaş emmesi ve gazının çıkartılamaması kusmaya neden olabilmektedir. Aynı zamanda bebeklerin aşırı yedirilmesi durumunda da kusmayla karşılaşılabilir. Bebeklerin kilo almaları için ihtiyaçtan fazla beslenmesi sonucunda kusma olayı görülebilmektedir. Tüm bu durumlar normal olarak kabul edilmekte olup bebeklerin büyümesiyle azalarak tamamen ortadan kalkacaktır.
- Diğer Durumlar: Reflü nedeniyle kusma meydana gelebilmektedir. Mide borusunun mideye bağlandığı yerde oluşan kasılma yetersizlikleri Gastroözofagial reflü isimli bir rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bu nedenle mide içeriği kendiliğinden yemek borusuna kaçmaktadır. Bebek doğumlarından sonra 3- 10 gün arasında başlayan bu reflü ilerleyen günlerde azalmaktadır. Annelerin bebekleri besledikten sonra 30 dakika dik oturmaları bu sorunun engellenmesinde etkilidir. Bebeğin kilo alımının yavaşlaması durumunda hastalık tanısı konan bebeklerde cerrahi müdahale gerekebilmektedir.