Bebekleri Banyo Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebekler doğduktan sonra ilk banyosu akan su altında şampuansız yapılır. Eğer vücudunda herhangi bir kan yoksa banyo 24 saat sonra yaptırılabilir. Bebek doğduğunda ilk üç gün yıkanmamalıdır. Bu sürede bebek antiseptik solüsyon ile temizlenebilir.

Kız bebeklerde göbek bağı düştüğünde göbek güzel olsun diye kuruyan kısma tampon ya da herhangi başka bir cisim yapıştırılır. Bu tamamen yanlış ve tehlikelidir. Bu uygulama karın kaslarının güçlenmesini etkiler. Erkek bebeklerde de eğer sünnet edilmişse banyo bir iki gün ertelenmelidir. Vücut temizliği silinerek yapılabilir.

Yenidoğan bebeğe banyo yaptırırken nelere dikkat edilmeli


İç Giyim

Bebeğe banyo nasıl yaptırılır?

  • Bebeğin küveti kenarları yüksek olmalı ve içinde ağ, sünger gibi malzemeler bulunmamalıdır. Çünkü bebek suda olduğunu hissetmeli ve özgür olduğunu düşünmelidir.
  • Suyun sıcaklığı 36.5-36.8 derece olmalıdır. Bunu bir termometre ile ayarlayabilirsiniz. Eğer termometreniz yoksa suya elinizi sokarak ya da suyu çalkalayarak yapabilirsiniz.
  • Banyo suyunun içine cildi nemlendirip yumuşatan ve rahatlama sağlayan alkol ve sabun içermeyen, pHnötr yapısında zarar vermeyen şampuan kullanılmalıdır.
  • Suyun sıcaklığı ve şampuan hazırlandıktan sonra bebek suya önce ayaklarından sonra yavaş ve yumuşak hareketlerle beden kısmı suya sokulmalıdır. Bunu yaparken bir kolunuz boyun altından destek olurken diğer elinizle bebeğin popo kısmından tutmalısınız.
  • Banyo yaptırma işini eşinizle beraber yapmanız ilk aylarda oldukça önemlidir. Hem anneye yardım etmek hem de bebeğinizle daha duygusal anlar geçirmek ve alışmak için önemlidir.
  • Bebeği suya sokarken muhakkak gözlerine bakmalı ve yumuşak bir ses tonuyla suya sokmalısınız. Bu bebeği rahatlatacaktır.
  • İlk olarak küvetteki su ile bebeğin saçlı derisi ıslatılarak şampuan uygulanır ve yine küvetteki su ile şampuan temizlenir. Doğal sünger ya da tülbent yardımıyla boyun altı, kollar, parmak araları, bacakları, tüm vücudu yumuşak hareketlerle masaj yapma şeklinde yıkanır.
  • Daha sonra bebek sırt üstü çevrilerek sırt kısmı yine aynı şekilde şampuanla yumuşak şekilde yıkanır ve küvetteki su ile şampuan temizlenir.
  • Tüm bu işlemler bittikten sonra temiz yine ayarlanmış ısıdaki temiz su bebeğin başından yavaş hareketlerle dökülerek tüm vücudu durulanır.

Durulama işlemi bittikten sonra bebek kolunuzun üzerine yatırılarak havluya sarılır. Havlunun içine konulacak tülbent bebeğin tüm vücudundaki ıslaklığı alacaktır. Bebeğin kulak arkası ve içi havlu içindeki tülbent ile alınarak bu bölgelerin nemli kalmamasına dikkat edilir.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın