Hamilelik oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte doğum sonrasındaki ilk günler de aynı önemi taşımaktadır. Bu nedenle çok dikkatli olunmaktadır. İlk 1 haftada yalnızca siz, yeni doğan bebeğiniz ve diğer çocuklarınızla ilgilenmeli ve bebeğiniz uyurken dinlenmelisiniz. Bu günlerde baş dönmeleri ve ani halsizlikler yaşanabilmektedir. Bu nedenle bebeğinizi otururken kucağınıza almalısınız.
Sezaryenli olan kadınlar ilk 15 gün bebekleri haricinde ağırlık kaldırmamalıdır. Her ne kadar dikişler dıştan iyileşmiş gibi görünse de yeterli sağlamlığına 4- 6 haftada ulaşmaktadır. Normal doğumda yapılan dikişler alınmamakta ve yaklaşık 15 gün içerisinde iyileşmektedir. Günde 2- 3 defa ılık suyla oturma banyosu yapabilirsiniz. Bu ağrılarınızı ve hassasiyetinizi hafifletecektir. Ayrıca bu su içerisine 1 avuç deniz tuzu atabilirsiniz. Banyo sonrasında temiz bir bez ya da fönle dikişlerinizi kurutarak üzerine batikon sürmeniz yeterli olacaktır. Sezaryen dikişleri alınmamakta ve genellikle 3. Dünden itibaren duşa izin verilmektedir. Duş sonrasında bandajlar çıkarılarak dikişler aynı şekilde temiz bir bez ya da fönle kurutularak batikon sürülür. Üzerini kapatmamanız iyileşmesi için daha iyi olacaktır. Ancak dikişlerden gelebilecek hafif sızıntılar ve lekelenmeleri önlemek ya da terden etkilenmemeleri için yara üzerleri gazlı bezle kapatılabilir.
Doğum sonrası kanama miktarı günden güne değişmektedir. Aşırı hareketlilik, emzirme kanamaları artırabilmekteyken 3- 4. haftada kesilmektedir. Emzirmeyen kadınlar ise normal adet 6- 12. haftada başlamaktadır. Emzirilmesi durumunda ise ne zaman adet olunacağı kesin olarak söylenememektedir. İlk 6 haftada cinsel ilişki olası bir enfeksiyon riski nedeni ile yasaktır. Daha sonra ise gebe kalma riski emziren annelerde daha az olmakta birlikte adet gerçekleşmese dahi bulunmaktadır. Bu nedenle uygun korunma yöntemleri için doktora başvurulmalıdır. Doğum sonrasında 2-3. gün artacak olan el ve ayaklardaki şişlikler 7-10.günde düzelmektedir.