Kadınlardaki iki gebelik süresi arasındaki en ideal aralık 2 yıldır. Bu nedenle de doğumdan hemen sonra bir korunma yöntemi seçilerek uygulanmalıdır. Kullanılabilecek farklı korunma yöntemler bulunmaktadır.
- Bebek emzirmeyi düşünen anneler hap ile korunmak istiyorsa doğumdan 1 hafta sonra sütü kesmeyen ve bebeğe zarar vermeyecek olan mini hapları kullanmaya başlayabilmektedir. Bu haplar her gün aynı saatte ve 1 tane olarak alınmalıdır.
- Herhangi bir sebeple bebeklerini emzirmeyen anneler ise normal korunma haplarına doğumdan 21 gün sonra başlayabilmektedir. Aynı şekilde bu haplarda her gün aynı saatte alınmalıdır.
- Spiral ile korunmak isteyen anneler ise doğumdan 6 hafta sonra doktor kontrolünden geçerek herhangi bir sakınca olmaması durumunda spiral taktırabilmektedir. Bunun için adet görmek şart değildir.
- Bir daha gebelik düşünmeyen kadınlar doğumdan 48 saat sonra ya da 6 hafta sonra tüplerini bağlatabilmektedir. Tüpler küçük bir cerrahi girişimle bağlanmaktadır. Tüplerin bağlanması yalnızca ovum ve spermiumun karşılaşmasını önlemekte, eşlerin cinsel yaşamını etkilemektedir. Aynı zamanda adet düzenini bozmamakta, erken menopoza neden olmamaktadır. Bu yöntem en etkili korunma yöntemidir.
- Emziren kadınlarda ise 3 aylık iğne enjeksiyon yöntemi doktor kontrolünde olmak şartıyla kullanılabilmektedir. Doğumdan 6 hafta sonra adet olsun ya da olmasın yaptırılabilmektedir.
- Doğumdan sonraki 6.hafta sonunda deri altı implantı uygulanabilmektedir.
- Vasektomi olarak bilinen yöntemde erkeklerin sperm kanalların bağlanmasıyla erkeklerin üreme sıvısında sperm olmaması sağlanmaktadır. Bu yöntem tekrar çocuk sahibi olmak istemeyen kişilere uygun olan bir yöntemdir.
- Bu yöntemlerin yanı sıra uygulanabilecek diğer yöntemler ise vajene konulan fitiller, prezervatif kullanılması ya da dışarı boşalma gibi yöntemlerdir. Ancak bunlar etkili bir korunma yöntemi değildir. Bu yöntemleri kullanan kişilerde gebe kalma ihtimali oldukça yüksektir.