Bebekler emzirilmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Emzirme pozisyonları da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Anne ile bebek arasında kurulan duygusal bağın ilk adımı olan emzirme sırasında anne ve bebeğin rahat edebileceği en iyi pozisyon seçilmelidir. Bebeklerin iyi bir emme yapabilmesi ve annenin emzirmeyi mümkün olduğunda uzun süre yapabilmesi için rahat bir pozisyonda olması gerekmektedir. Emzirme yaparken anne değişik pozisyonları deneyebilmektedir.
Bebeklerin burundan rahat bir şekilde nefes alabilmesine dikkat edilmelidir. Meme emerken bebekler burnuyla solunma devam etmektedir. Bu nedenle de memenin bebeğin burnunu kapatmamasına dikkat edilmelidir. Bebeğin burnunun tıkalı olması durumunda emme güçleşmekte hatta imkansız hale gelebilmektedir. Doktor önerisiyle emzirme öncesinde buruna serum fizyolojik damlatılması ve temizlenmesi yararlı olabilmektedir.
Bebeğin ağzının memeye doğru şekilde yerleşmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bebeklerin rahat olması büyük bir önem taşımaktadır. Ortam ısısı ve giysiler uygun olmalı, altındaki bez kuru ve temiz olmalıdır. Bu şekilde bebekler daha kolay emmektedir. Her emzirme için ilk gelen süt daha az yağ içermekte ve ön süt olarak adlandırılmaktadır. Bebekler emmeyi sürdürdükçe sütün içeriği değişmekte ve yağ miktarı da artmaktadır. En çok yağ içeren süt ise emzirme sonunda salgılanan ve son süt olarak adlandırılan süttür. Bu yağ hafif ve sindirimi kolaydır. Aynı zamanda bebekler için oldukça önemli olan bir enerji kaynağıdır. Bebeklerin hem ön süte hem de son süte ihtiyaçları vardır. Bebekler hem emzirmede diğer memeyle beslenmelidir.
Beslenme süresinin yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Bebekler ilk 1-2 dakikada normalde bir öğünde alacakları anne sütünün yaklaşık %50sini almaktadır. İlk 5 dakika içerisinde ise %90ı alınmaktadır. Normal bir emzirme süresinin ise yaklaşık 15-20 dakika olması gerekmektedir.