Çocuk sahibi olmak dünyanın en güzel şeyidir. Ancak çocuk sahibi olmanın da getirdiği birçok sorumluluk vardır. Çocuk sahibi olmadan önce yapılması gereken ve hamilelik döneminde yapılması gereken birçok testler ile hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin sağlığı düşünülmelidir. Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde yaptırılacak testler bebeğin sağlığı için ileride oluşabilecek sorunlara karşı önlem niteliği taşımaktadır.
Annenin fiziksel durumu, gebelik için müsait olup olmayacağı, erken doğum olup olmayacağı, gebelik süresince bebeğin büyümeye başlayacağı dönemde annenin rahminin büyümeye müsait olup olmayacağı, pelvik organların durumunun nasıl olacağı araştırılır. Annenin daha önceden geçirmiş olduğu hastalıklar, bebeğe zarar verecek ya da genetik yolla geçebilecek hastalıkların anlaşılabilmesi için hamile kalmadan önce yapılması gereken bazı testler vardır. Böylece doğacak bebeğin de annenin de sağlık durumları önceden bir anlamda garantiye alınmış olur.
Önce rutin testler yapılır
- Tam kan sayımı
- Tam idrar tetkiki
- Anne ve babanın kan grupları
- Toksoplazma ile ilgili testler
- Kızamıkçık (rubella) testi
- Hepatit B
- Açlık kan şekeri
- Kromozon incelemeleri
- Sistematik bir hastalık varsa branş hekiminden konsültasyon istenir
Kromozom incelemelerinde akraba evliliği yapanların ve genetik hastalığı düşündürecek sakatlıklara sahip bebek sahibi olmuş olanların yaptırması önerilir.
Gebelik öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Anne olmak isteyenlerin gebe kalmadan önce uyması gereken bazı durumlar vardır. Bunlara uyuduğu takdirde gebelik süresi normal seyrinde devam edecektir.Gebelik öncesinde yapılacak kızamakçık yani rubella testinde bağışıklık tespit edilmemesi durumunda anne olmayı isteyen kişinin aşı olması gerekir. Bunun yanında yaklaşık üç ay kadar gebe kalınmaması gerekir. Özellikle diyabet gibi bir sorun varsa kan şekerinin kontrol altında tutulması önemli rol oynar.
Sigara, alkol ya da başka türlü maddelerin alımı söz konusu ise bu tür bağımlılık yapan maddeler sadece bebek için değil normal sağlık için de bırakılması gerekir. Anne olmak isteyen kişilerin mümkün derecede stresten uzak durmaları tavsiye edilir.
Anne olmak isteyen kadınların beslenmesi de önemlidir. Sebze ve meyveler muhakkak çok iyi yıkanmalı, süt ürünleri pastörize olmalı, önceden pişirilmiş yemeklerden uzak durulmalıdır. Yemekler muhakkak günlük olmalı taze tüketilmelidir. İlaç kullanımı dikkatli yapılmalıdır. Bilinçsiz şekilde alınan ilaçlar anne olacak kişiye zarar vereceği gibi ileride bebek olması durumunda bebeğe de kalıtsal sorunlar bırakabileceğinden dikkatli ilaç alınmalıdır.