Hamilelik döneminde birçok problemle karşı karşıya kalınabilir. Bunlardan biri olan kusma ve bulantı, hemen her hamilenin başına gelebilir. Çoğu zaman hamile kadının aşırı kusma ve bulantısı olduğu zaman hastanede doktor kontrolü altında olması gerekebilir. HiperemezisGravidarum olarak adlandırılan hamilelikte aşırı kusma ve bulantı, hamilelerde kilo kaybına neden olabilir. Bu rahatsızlık kulak arkası edilmemeli ve tedavi edilmelidir.
Hamilelikte aşırı kusma ve bulantı tehlikeli midir?
- Hamilelikte aşırı kusma ve bulantı bebeğe ya da anneye zarar vermez.
- Bebeğin gelişimine herhangi bir etkisi yoktur.
- Bebekte herhangi bir kilo kaybına ya da gelişme geriliğine sebebiyet vermez.
- Anne adayı da aşırı kusma ve bulantıdan etkilenmez.
- Düşük, gebelik zehirlenmesi ya da yüksek tansiyon, düşük, erken doğum gibi problemler oluşmaz.
Hamilelikte aşırı kusma ve bulantı nedenleri
Genellikle hamilelikte aşırı kusma ve bulantının bilinen bir nedeni yoktur. Genellikle çoklu hamileliklerde hormonların daha yükselmesi, östrojen hormonlarının artması bulantı ve kusmayı tetiklemektedir. Diğer yandan psikolojik ve fiziksel olarak etkilenen anne adayı üzerine yorgunluğunda eklenmesiyle aşırı kusma ve bulantı gösterebilir. Ancak her hamilelikte kusma ve bulantı görülecek diye bir şey yoktur. Yapılan bazı araştırmalarda B6 vitamininin eksikliği de hamilelerde aşırı kusma ve bulantıya sebep olmaktadır.
Tanı nasıl konur?
Hamilelik döneminde hafif ya da orta şiddette görülen kusma ve bulantı hastanın anlatacaklarına göre tanı konabilir. Ancak aşırı kusma ve bulantı tanısı için öncelikle mol gebelik, böbrek enfeksiyonu, safra kesesi hastalıkları, apandisit, mide ülseri, tiroid hormonunun yüksekliği gibi hastalıkların olup olmadığına bakılır ve fiziki muayene yapılır.
Bu hastalıkların teşhisi konduktan sonra idrar testi, vücut sıvı açığı var mı yok mu buna bakılır. İdrarda aseton ve ketonun fazla olması rahatsızlığın şiddeti hakkında bilgi verecektir. Bunların yanında kan şekeri ölçümü, kan sayımı, kanda sodyum, klor ve potasyum aranır. Asit-baz dengesizliğine bakılır. Tiroid fonksiyonları test edilir.
Tedavi yöntemleri
Tedavi yöntemleri bulantı ve kusmanın şiddetine göre değişiklik gösterir. Hafif geçen bulantı ve kusmalarda basit önlemler alınarak atlatılır. Öğün sayısı altıya çıkarılabilir. Bulantıyı tetikleyecek kokulardan uzak durulmaya çalışılır. Bulantıyı bastıracak, leblebi, tuzlu kraker gibi besinler alınabilir. Yeterli miktarda su alınabilir ve gün dinlenerek tamamlanabilir.
Bu önlemlerle ile kusma ve bulantı geçmiyorsa ilaçlar, bulantı kesiciler kullanılabilir. Bebek üzerinde olumsuz etki yapacak bulantı giderici ilaçlar kullanılmamalıdır. Hasta loş bir odada yatırılarak ziyaretçi kabulü yasaklanabilir. Eğer ağızdan beslenme söz konusu değilse özel damar yolu açılarak bu şekilde bir tedavi uygulanabilir. Çoğu zaman da yapılan hiçbir tedavi işe yaramaz ve hamilelik sonlandırılmak zorunda kalınabilir.