Günümüzde kişilerin yanlış ve tek düze beslenmeleri kabızlık sorununu ortaya çıkarıyor. Yetişkin bir insanın günde en az bir kez büyük abdestini yapması beklenir. Bu durumun aslında alışkanlıklarla bir ilgisi yoktur; tamamen beslenme ile alakalıdır. Gebelik sürecinde anne adaylarının en çok kabızlık problemi ile boğuştuklarını görüyoruz. Aslında bu dönmede kabızlık büyük bir sorun olmasa da annedeki hormonal değişiklikler daha duygusal olup yaşadıklarını daha ağır geçirmesine de yol açıyor.
Kabızlığın hamilelikteki temel sebebi hormonal değişimlerdir; ikinci sebep olarak da rahimde büyüyen bebeğin bağırsaklara yaptığı baskıyı gösterebiliriz. Kabızlığı önlemek için anne adaylarına ilaç verilmesine gerek yok. Çünkü bu durum ishale ve daha fazla elektrolit kaybına sebep oluyor. Yine anne bir sür e sonra ilaçlara bağımlı hale geliyor. Bunun yerine beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, kayısı hoşafı gibi besinlerin tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
Kabız olan hamileler nasıl beslenmeli?
Hamilelik boyunca anne adaylarında en çok makat bölgesinde çatlamalar ve basur problemi görülüyor. Bunlara ilave olarak kişinin tuvalete gitmeye üşenmesi, beklemesi de rektumun genişlemesine ve tembelleşmesine yol açıyor. Bütün bunların önüne geçmek için kişinin her gün aynı saatte büyük abdestini yapması gerekiyor. Bunun için gerekirse rektumun boşalmasını sağlama adına en uygun pozisyonu bulabilirsiniz.
Eğer basur veya makat çatlaması sizin tuvalete çıkmanıza engel oluyor veya korkmanıza yol açıyorsa ilk önce bu hastalıklarınızı tedavi etmelisiniz. Hareketsiz bir yaşamı olanların egzersiz ve yürüyüş yapmaları, daha fazla su içmeleri de yine fayda sağlayacaktır. Lifli yiyecekler kabızlığı önlemede etkili olan başlıca besinler arasında sayılıyor. Yine daha fazla sebze ve meyve tüketmeniz, kuru kayısı yemeniz, zeytinyağlı yemeklere yönelmeniz de bağırsaklarınızı rahatlatacaktır. Bunun dışında;
- İçinde bolca lif bulunan sebze ve meyveleri yemeniz,
- Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik yemeniz veya hoşafını yapıp içmeniz,
- Her gün 30-40 dakika yürüyüş yapmanız,
- Eğer bunlar etkili olmazsa mutlaka doktora danışıp tedavi olmanız gerekir.
Kabızlık sorununu önlemek amacıyla kimi zaman doktorunuz size küçük çaplı lavman da önerebilir. Fakat lavmanı alışkanlık haline getirmemeniz gerekir. Çünkü sürekli lavman yapıldığında bağırsaklar tembelleşerek işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremez.