Hamilelik boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar birikerek burayı tıkamaktadır. Sümüksü ve akışkan yapısı ile dikkat çeken bu salgılara mukus adı verilir. Bu tıkacın en önemli faydası bebeği dış etkenlere karşı koruması ve güvenliğini sağlamasıdır.
Dışarıdan gelecek mikroplara ve dolayısıyla enfeksiyona karşı bir kalkan görevi görmektedir. Hamileliğin ileriki safhalarında doğuma yaklaşılırken bu tıkaç kendi kendine düşer.
İşte buna nişan gelmesi adı verilmektedir. Koyu kahverengi veya kırmızı çalan bir renkte olan nişanı kadın daha çok tuvalette veya çamaşırında fark eder. Nişanın ardından akıntı bir müddet devam edebilmektedir.
Nişan hamilelikte ne zaman görülür?
Nişan daha çok hamileliğin 36. haftasından sonra gerçekleşir. Bu olay kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı kadınlarda belli belirsiz yaşandığından fark edilmeyebilir. Gebelik akıntılarından farklı olarak renkli olan bu akıntı eğer devam eder veya kanama şiddetlenirse mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Çünkü bu durum nişan gelmesinden ziyade düşük tehlikesine yol açacak bir kanama olabilmektedir. 36. Haftadan az olan hamileliklerde her akıntı ve kanamadan doktorun da haberi olması gerekir. Doğumun ilk belirtilerinden birisi olan nişan gelmesinin ardından doğumun ne zaman gerçekleşeceği tam olarak belirlenemez. Kimisinde doğum aynı gün kimisinde ise haftalar sonra gerçekleşebilmektedir.
Karın ne zaman iner?
İlk doğumlarda anne adayları doğuma yaklaşırken ve özellikle son 2-3 haftanın içindeyken karınlarının farklı bir pozisyon aldığını fark ederler. Bunun nedeni bebeğin doğuma hazırlanarak doğum kanalına girmesidir. Bu süreçte karın da bebekle birlikte aşağıya doğru inmeye başlar. Son birkaç hafta karın artık ciğerlere baskı yapmadığı için annenin nefes alıp verişleri de düzene girer. Bebeğin doğum için aşağıya inmesi sonucu bu sefer de makat bölgesinde ve leğen kemiği civarında bir basınç hissedilir. Doğumun yaklaşmasıyla kilo alımı da yavaşlar ve hatta anne artık son birkaç hafta hiç kilo almaz. Sadece bu dönemde ödemin artması ile birlikte şişkinlikler oluşabilmektedir. 9. Ayda annenin enerjisi de azalmaktadır. Yorgunluktan be bitkinlikten şikayet edilmeye başlanır. Bebeğin doğuma hazırlanmasının bir sonucu da ara ara görülen kasılmalardır. Bunlara Braxton Hicks kasılmaları denir.