Suçiçeği özellikle hamilelik döneminde oldukça riskli durumlara gelmektedir. Anne adaylarının bu dönemde fazlaca dikkatli olmalı ve bu konuda alacakları tüm öneri ve tedavileri dikkate almalıdırlar.
Genelde çocuk hastalığı olarak bilinen suçiçeği çoğu zaman erişkinlerde hatta hamilelerde de görülmektedir. Döküntü ve ateş ile kendini gösteren suçiçeği eğer tedavi edilmezse tehlikeli bir durum haline gelir.
Suçiçeği virüsünü taşıyan kişilerle özellikle hamile ve hamilelik riski olan kişilerin temas etmemeleri gerekir. Hava yolu yani öksürme ya da hapşırma yoluyla kişiden kişiye göre geçen bir hastalıktır.
Hamilelikte suçiçeği kendini nasıl belli eder?
Virüs dört gün ile yirmi bir gün arasında kuluçka devri geçirir. Bu süre içinde vücutta döküntüler başlar ve bu arada hastanın ateşi de yükselir. Suçiçeği içi sıvı dolu şekilde sanki vücut su toplamış gibi gözükür. Etrafı kabuklanmış olur. Döküntülü hastalık çoğu erişkinde akciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açar. Su çiçeğinde bağışıklık sistemi etkilenir.
Hamilelik döneminde riskli olan suçiçeği bazı komplikasyonlara yol açar. Zatürre görülmesi olasıdır. Hamilelik dönemi suçiçeğine yakalanan anne adayı yakın takibe alınmalıdır. Hamilelikte suçiçeğine yakalanan anne adayı yakın takip ile bağışıklığı olup olmadığı hemen araştırılmalıdır.
Suçiçeği nasıl tedavi edilir?
Hamilelik döneminde anne adayı suçiçeğine yakalanmışsa bağışıklığı olup olmadığı ufak bir kan testiyle anlaşılır. Gerekli görüldüğü zaman damar yoluyla antiviral tedavi yolu denenir. Ancak çoğu zaman gerekli görüldüğünde hastaneye yatma olasılığı vardır. Döküntülerde kanama, şiddetli baş ağrısı, göğüs ya da karın ağrısı, bağışıklık sistemi bozukluğu görüldüğünde hastaneye yatma olasılığı belirir.
Suçiçeği geçiren annede bebek üzerinde etkisi var mıdır?
Eğer annede suçiçeği aktif haldeyse bebek bu durumdan etkilenir. Çoğu bebekte herhangi bir etki görülmemesine rağmen olası sekeller enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bu da hamileliğin dönemine bağlıdır.
Eğer birinci ve ikinci trimesterde suçiçeği vakası olursa bebekte bazı bulgulara rastlanabilir. Bu bulgular arasında gözlerin normaldan küçük olması, katarakt, ciltte lekelenme, göz enfeksiyonları, kafa içi su toplanması, sara nöbetleri, zeka geriliği, beyin iltihabı gibi durumlar söz konusu olabilir.