İnatçı Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da farklı ruh halleri içine girebilirler. Çocuk gelişimine baktığımızda her yaş döneminin farklı bir özelliği ve kazanılması gereken görevleri olduğunu görüyoruz. Çocuklar bebeklerinden itibaren belirli karakter özelliği gösterirler.

Çocuğum Çok İnatçı Ne Yapmalıyım

Bu sebeple uzmanlar yeni doğmuş çocuklarla bile konuşulması ve göz teması kurulması gerektiğini belirtirler. Çocuklar zaman zaman inatlaşıp hırçınlaşabilmektedir. Hemen onlara kızmadan ve azarlamadan önce bu davranışların temelinde yatan nedenleri gözden geçirin:


İç Giyim

  • Çocuklar en çok ilgilenilmediğinde inatlaşır. Anne ve babanın meşgul olması, onunla yeterince vakit geçirememesi onların dikkat çekmek için bu yollara başvurmasına sebep olabilir.
  • Öz bakımı yapılmayan çocuklarda da davranış bozukluğu gözlenir. Yani yeme içme ihtiyacı giderilmeyen, altı ıslak olan çocuklar huzursuz olanlardır.
  • Bazen de hiçbir şey olmasa bile çocuğun fazla şımartılması ve her dediğinin yapılması da bu soruna yol açar. İsteklerinin şartsız kabul edildiğini gören çocuk en ufak bir sorunda sizinle inatlaşacaktır.
  • Kimi zaman da çocuğun gelişim dönemi bu hareketi ortaya çıkarır. Erken ergenlik olarak tabir edilen 3 yaş civarın dönemde çocuklar özgürlüklerini ilan etmek ve bağımsız hareket etmek için inatlaşma yolunu seçebilir. Bu dönemin iyi atlatılması sonraki süreçlerin doğru işlemesini sağlar.

Çocuğun inadını kırabilmek için önce hangi sebebe bağlı olarak davranışın çıktığını görmelisiniz. Sebep ortadan kaldırılmadığında davranış devam edeceğinden örneğin eğer güvensiz hissediyorsa ona sarılıp güvende olduğunu hissettirmeli, eğer açsa veya uykusuzda önce bu problemi ortadan kaldırmalısınız.

Uzmanlar çocukla inatlaşmanın doğru sonuçlar vermeyeceğine değinir. Yani çocuk inatçılık yaptığında yetişkin de buna aynı şekilde cevap verirse problemin daha da büyümesine sebep olur. Hele korkutma ve dayak gibi çözümler geçici sonuçları aldırsa da ileride çok daha büyük kişilik problemlerini ortaya çıkarır.

Bu esnada yapanız gereken eğer çocuğun istediği yapılabilir bir şeyse ve onun için önemliyse bunu yerine getirmektir. Yani basit ve yapılabilir istekleri karşılayarak inatlaşmanın derecesini artırmadan sorunu çözebilirsiniz. Bu şekilde çocuğun daha çok güvensiz hissedip farklı davranış problemlerine sahip olmasını da önlemiş olursunuz. Her çocukta işe yarayan farklı bir yöntem daha vardır: Dikkati başka bir şeye yönlendirmek. Çocukların hepsi aslında kandırılmaya meyillidir. O ağlarken veya bağırırken problemi kaşımak yerine dikkatini dağıtmayı deneyin. Çok sevdiği bir hayvanın resmini gösterin veya dışarıdaysanız onun seveceği bir aktivite bulun ve bu sırada onunla sürekli iletişim kurup konuşun. Çocuk ona saygı duyduğunuzu anladığında inatlaşmayı bırakacaktır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın