Anne adaylarının en önemli dönemi bebeğin doğacağı zamandır. Hamileliğin oluşumundan itibaren anne adayı beslenmeden, giyime ve en son bebeğin doğacağı zamana kadar yaşayacağı tüm sıkıntıların farkında olmalı ve buna göre davranmalıdır.
Hemen her anne adayı kolay doğum yapmak ve biran önce bebeğini kucağına almak ister. Peki kolay doğum için neler yapılır? anne adayı neler yapmalıdır? Hangi konulara daha fazla dikkat etmelidir?
Kolay doğum için yapılması gerekenler nelerdir?
- Hemen her anne adayı hamile kaldıktan sonra 40 hafta içinde bebeğin geleceğini düşünür ve bu zaman içinde gelmeyen bebek olursa telaşa kapılır.
- Bu yüzden böyle bir durumla karşılaşma olasılığına karşı doğum için verilen tarihe 10 gün kadar eklemeniz sizin telaşa kapılmanızı engeller.
- Bazen geciken doğumlar için sancı iğnesi doktorlar tarafından önerilmektedir. Eğer dayanma eşiğiniz yüksek ise iğne yerine beklemeniz daha uygun olacaktır.
- Doğum sancılarınız başladığında telaşa kapılmamalısınız. Daha sakin davranmaya çalışmalı ve kendinizi kontrol altına almalısınız.
- Sakinliğinizi ne kadar çok korursanız, rahat olursanız doğum hormonu daha fazla salgılanır. Bunun anlamı sancılarınızın artmasıdır ve bu da doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Doğum için hastaneye geldiğinizde sancılarınızı kontrol altında tutmayı denemelisiniz. Doğum sancılarınızın geldiği anda göz önünde olmak anne adayını rahatsız eder. Bu yüzden özellikle hastaneye gittiğinizde bekleme odasına gitmek yerine gözlerden uzak bir yerde durmak ya da sancılarınızı geçireceğiniz odayı hazırlatmak en önemlisidir. Bu yüzden her zaman bu durum için hastanede bir odanızı önceden ayarlatmanız çok önemlidir.
Hamile bir kadın doğum sancısı geldiğinde serviksi 3-10 cm arasında açılabilir. Doğum öncesi üç saat içinde dokuz santime kadar açılmasına rağmen ilerleyen beş saat içinde doğum yapma imkanı bulamayabilir. Bu durumda anne adayının vücudu adrenalin salgılayacağı için ilerleyen sürede doğum daha kolay olacaktır.
Çoğu kadın ne kadar ağrı çekse de doğum sırasında bağırmayı pek düşünmez. Ancak bu kaçınılmaz bir durumdur ve anne adayını rahatlatacaktır. Nefes almakla beraber atacağınız çığlıklar doğumun acısını size kısmen de olsa unutturacaktır. Nefes alırken bağırdığınızda içinizin boşalma hissi ile dolduğunu anlarsınız. Bu durumda nabzınız artar ve bu nabız artışı sancıyla birlikte düzelir. Yani doğum sırasında kendinizi rahatlatmak açısından çığlık atmanızın hiçbir yanlışı yoktur.