Sezaryen ile Doğum Kaç Kez Yapılır ?

Sezaryen ile yapılan doğumlarda belirli bir kısıtlama olmasa da bu konudaki yaygın olan görüş üçten fazla sezaryenle yapılan doğumun anne ve bebek için risk oluşturduğu yönündedir. Çünkü her ameliyatta karın içinde belirli oranda yapışma meydana gelir. Bu yapışmalar arttıkça artık ameliyat zorlaşmaya ve bebek için tehlike arz etmeye başlar.

En çok kaç kez sezaryen doğum yapılabilir

Yine sezaryenle yapılan ameliyatlara bakıldığında bebeğin eşinin sezaryen sayısı çoğaldıkça rahme yapışma eğilimi gösterdiği fark edilmiştir. Genellikle bu tehlikeler üç sezaryenden sonra ortaya çıkmaktadır.


İç Giyim

Üçten fazla sezaryen ameliyatının oluşturduğu riskler:

  • Kadınlarda mesanede, bağırsakta veya üreterde yaralanma görülebilir.
  • Anne yoğun bakıma kaldırılabilir.
  • Rahim içinin yapışması doğumu tehlikeye sokar.
  • Doğum kanalı kapabilir ve plasenta bu kanalı tıkayabilir.
  • Rahime daha fazla kesik atılmak zorunda kalınır.

Aslında hiçbir doktor “üçten fazla sezaryenle doğum yapılmaz” şeklinde bir görüş bildirmemiştir. Elbette daha fazla sayıda doğum yapılabilmekle birlikte bu doğumlarda yukarıda sayılan risk faktörlerinin de bulunduğu bilinmelidir. Bu sebeple doktorunuz size iki veya üçten fazla doğum yapmamanız gerektiğini söyleyecektir.

Sezaryenden sonra normal doğum yapılır mı?

Sezaryenden sonra normal doğum yapmak isteyen anne mutlaka doktorla görüşmeli ve bu fikrini ona açmalıdır. Normal doğum yapabilmek için annenin çatısının yani pelvis bölümünün dar olmaması gerekir. Yine bebeğin ağırlığı, duruş pozisyonu da normal doğumu gerektirecek şekilde olmalıdır. Çok kilolu bebekler veya ters pozisyonda bulunanlar için normal doğum oldukça zor geçebilir. Eğer annenin önceki doğumlarında rahimde bir problem kalmış, rahim yırtılması görülmüşse sezaryen gerekli olabilir. Önceden sadece bir sezaryen doğum yaşamış olan kişiler normal doğum yapabilir.

Sezaryenden sonra normal doğumun riskli olduğu durumlar:

  • Eğer önceki sezaryende dikey kesi yapılmışsa,
  • Sezaryen sırasında rahim yapışmasından dolayı çok daha derin kesiler atılmışsa,
  • Eğer bebek çok iri ve ağırsa,
  • Bebek ters pozisyonda bulunuyorsa,
  • Annenin pelvis bölümünde darlık söz konusuysa normal doğum yerine yine sezaryen tercih edilmelidir.

Sezaryen sonrası duyulan ağrı:

Sezaryenden sonra kişi özellikle ilk 6-7 saat içinde keskin bir ağrı duyabilmektedir. Bu ağrının nedeni açılan kesiklerden kaynaklanmaktadır. Genellikle anneye ilk gün serumla birlikte ağrı kesiciler de verilerek bu ağrı hafifletilmeye çalışılır.

pembeoje

Sormak istediklerinizi, Deneyimlerinizi ve Fikirlerinizi Yorum Yaparak Paylaşabilirsiniz...

Bu Konuya Yorum Yapın