Cinsel temasla bulaşan gonore erkeklerde sıklıkla idrar kanalı iltihabı ve belsoğukluğu, kadınlarda ise rahim ağzı bölgesi iltihabına neden olan bir hastalıktır. Bel soğukluğu doğrudan cinsel yolla geçmekte olan bir hastalıktır. Hastalık etkeni ise gonokok cinsinden bir bakteridir. Belsoğukluğuna neden olan mikroorganizma aynı zamanda farenjit gibi boğaz enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir. Bu sorun özellikle oral seks yapanlarda görülmektedir. Aynı zamanda konjuktivit, proktit, üretrit, prostatit gibi sorunlara da neden olmaktadır.
Daha önceden bu bakteriyi taşıyan anneler normal doğumları sırasında bebeklerine bu mikrobu taşıyabilmektedir. Yeni doğanlarda gözün konjuktiva isimli beyaz kısmı enfekte olabilmekte ve bu nedenle körlük bile gelişebilmektedir. Bu nedenle yeni doğan bebekler için gözlerine doğumdan hemen sonrasında antibiyotikli göz damlaları damlatılmaktadır.
Bakterinin kana geçerek yayılmasıyla endokardit, menenjit gibi sorunlara yol açmaktadır. Aynı zamanda sebep olduğu dermatit artmit sendromu ağrısız seyir eden, cilt döküntüleri ve eklem sıvılarındaki bakterilere bağlı iltihap gelişmesiyle de görülmektedir.
Belirtileri
Belsoğukluğu genellikle belirti vermemektedir. Belirti vermesi durumunda ise 1-30 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Genellikle cinsel ilişkilerden ortala 4-6 gün sonra belirti verir. Bu belirtiler ise;
- Cinsel organdan gelen kıvamlı ve sarımtırak sıvı akıntılar
- Pelvik iltihabi hastalık
- Adet dışı kanamalar
- Kronik kasık ağrıları
- İdrar yaparken acı, ağrı ve yanma hissi
- Sık idrara çıkma
- Farenjit
Tedavisi
Bel soğukluğu antibiyotik tedavisi ile geçebilmektedir. Ancak penisilin grubu antibiyotiklere karşı dirençlidir. Bu hastalığın tedavisinde seftriakson, tetrasiklin ve makrolid grubundaki antibiyotikler tercih edilmektedir. Bel soğukluğu mikrobu taşıyanlar çoğunlukla cinsel yolla bulaşan başka bulaşıcı hastalıklara karşı STD taraması yapılması gerekmektedir. Belsoğukluğu mikrobu taşıyanlarda çoğu zaman Chlamydia mikrobu da bulunur.