Kadın prezervatifleri doğum kontrolünde kullanılan bariyer yöntemlerden biridir. Yaklaşık olarak 15 cm uzunluğunda ve poliüretandan yapılan bir kese ya da kılıf şeklindedir. İlişki öncesinde vajina içine yerleştirilmektedir. Kılıfın vajina içerisinde kalan ucu kapalı diğer uç ise açıktır. Kadın prezervatifinin her iki ucunda yarı sert ve kolay bükülebilen bir halka bulunmaktadır. Kapalı uçta bulunan halka kondomun yerinde durmasını sağlamakta ve açık taraftaki halka da perine bölgesi ve penis kökünü korumaktadır. Aynı zamanda kadın prezervatifinin ilişki esnasında vajina içine kaçmasını engellemektedir. Prezervatifin yapısındaki maddelerin özelliklerine bağlı olarak yerleştirilmesinden hemen sonra yumuşamakta ve vajina duvarına yapışmaktadır. İçi silikon temelli bir kayganlaştırıcı ile kaplıdır ve spermleri öldüren spermisidleri içermemektedir.
Nasıl Kullanılır?
Kadın prezervatifi yerleştirilmesi diyafram yerleştirilmesine benzemektedir. Kapalı uçta bulunan halka orta, işaret ve başparmaklarla bükülerek vajina içine sokulur. İşaret parmağı yardımıyla da sonuna kadar itilir. Bu esnada prezervatifin kendi etrafında bükülmediğinden de emin olmak gerekmektedir. Dışarıda kalan kısım ilişki esnasında genital bölgelerin temas etmesini engellemektedir. Bu sayede genital siğillere karşı erkek prezervatiflerinden daha fazla koruyuculuk sağlamaktadır.
İlişkiden sonra kadın prezervatifi dikkatli bir şekilde çıkarılmalı ve atılmalıdır. Aynı ürün birden fazla kullanılmamalıdır. İlişki sırasında dışarıda kalan ucun vajina içine kaçması durumunda ilişkiye hemen son verilmelidir. Vajinadan çıkarılmalı ve yenisi takılarak ilişkiye bu şekilde devam edilmelidir.
Koruyuculuğu Ne Kadardır?
Kadın prezervatifleri 2 amaçla kullanılmaktadır. İlki istenmeyen gebeliğin önüne geçilmesi ikincisi ise cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma oluşturmasıdır. Ancak yapılan istatistiklerin sonuçları çok da umut verici değildir. Hamilelikten korunmak amacıyla sadece kadın prezervatiflerini kullanan her 4 kadından 1i yılsonunda hamile kalmaktadır. Erkek prezervatifleri için bu oran %12dir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar bakımından ise kondomlar belirli bir koruyuculuk sağlamakta ancak erkek prezervatifleri kadar etkili değildir.