Her çift istediği zaman ve istediği sayıda çocuk sahibi olma hakkına sahiptir. Bunun için de bazı doğum kontrol yöntemleri kullanılmaktadır. Bunların başında ise doğum kontrol hapları gelmekte ve hormon iğneleri, hormon implantları, ameliyatla kısırlaştırma yöntemi, prezervatif ve persona dijital kontrol yöntemi yer almaktadır. Tüm bunların yanında en sık tercih edilen doğum kontrol yöntemi ise spirallerdir. Spiraller tüm dünyada kullanılmakta olan en iyi doğum yöntemlerinden biri olarak görülmektedir. Spiraller rahim içine uygulanmakta ve yumurtanın rahim içerisine naklini, spermlerin yumurtaya ulaşmasını ve döllenme olsa dahi rahim içi özelliklerini bozması ile yumurtanın yerleşmesini engellemekte olan ve genellikle ucunda ip olan plastik ya da metalden yapılmış rahim içi araçlarıdır.
Mekanik korunma yöntemi olan spiral 2-3 cm boyunda ve T şeklinde olan bir rahim içi aracıdır. T uçlarında ve sapında çok ince bakır teller sarılı şekildedir. Bu teller ise korunmanın önemli bir kısmını sağlamaktadır. Hormonlu spiral için hem hormonal hem de mekanik yöntem birlikte kullanılmaktadır. Spiral hormon salgılamakta ve rahim içerisini embriyonun tutunmasına izin vermeyecek bir hale getirmektedir. Genel olarak ise rahim ağzı geçirgenliğini azaltmakta ya da bölgeye erişen spermlerin büyük bir bölümünü öldürmektedir. Bu öldürme işi de bakır elementi tarafından yapılmaktadır.
Spirallerin her yıl ya da yılda 2 kez kontrol edilmesi gerekmektedir. Kontroller sırasında vajen ve rahim ağzına bakılmaktadır. Rahim ağzında ipin yerinde olup olmadığının kontrolü yapılırken vajinal ultrasonla da spiralin rahim içerisine normal yerleşip yerleşmediği kontrol edilmektedir. Spiral yerinden oynadıysa ya da düştüyse bu muayenede görünmektedir. Spiralin yerinden oynaması durumunda koruyuculuğu devam etmekte ancak koruma miktarında azalma görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda hastayla görüşülerek kalması ya da yenisinin takılması kararı verilmektedir.