Hamile kalmak isteyen bayanların mutlaka ovulasyon yani yumurtlama dönemlerini öğrenmeleri gerekir. Çünkü bu dönemde yaşanan cinsel ilişki sırasında hamile kalma olasılığı oldukça büyüktür.
Ovulasyon döneminde yumurtlama gerçekleştiği için sperm bu yumurtayı dölleyerek bebek oluşumunu gerçekleştirir. Ovulasyon dönemi dışında kişinin hamile kalma olasılığı hemen hemen yok gibidir. Bu sebeple bazı kadınlar yumurtlama zamanlarını hesaplayarak bu durumu bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanırlar. Yumurtlama genellikle adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşir. Bu tarihlere yakın zamanlarda girilen ilişkilerde hamilelik şansı artmaktadır.
Yumurtlama nasıl hesaplanır?
Kadınlar eğer adetleri düzenliyse 28 günde bir adet görür. Yumurtlama ise adet gününden iki hafta önce gerçekleşir. Bu sebeple eğer çocuk istiyorsanız bu tarihlerde ilişkiye girmeniz hamile kalmanız için önemlidir. Yumurtlama gününü tam olarak hesaplayan kadınlar hamile kalmak istemiyorlarsa bu günlerde mutlaka korunmalıdırlar. En kısa şu şekilde bir hesaplama yapabilirsiniz:
Eğer düzenli adet görüyorsanız yani 28 günde bir regl oluyorsanız, adet göreceğiniz günden yaklaşık 16-17 gün önce cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma ihtimaliniz artacaktır. Eğer hamile kalmak istiyorsanız sanılanın aksine her gün ilişkiye girmenize gerek yok. Çünkü bir spermin 3 gün yaşayabildiği göz önünde bulundurulduğunda haftada üç kez ilişkiye girmeniz yeterli olacaktır. Yine her gün cinsel ilişki yaşadığınızda sperm sayısında düşme ve kalitesinde bozulma görülecektir. Yumurtlamanın kesin bir şekilde hesaplanabilmesi için mutlaka adetin düzenli olması gerekir. Farklı günlerde adet gören bir kadın yumurtlama dönemini tespit edemez. Eğer kişi ayda bir adet görüyorsa bu, adet gördükten sonra 16. günde ovulasyon sürecine gireceğini gösterir. Regl kanamalarınız arasında kalan gün sayısı eğer değişmiyorsa yumurtlama günleriniz de aynı kalacaktır.
Adet kanaması ile yumurtlama arasında kalan süre:
Her kadının yumurtlama süreci ile adet kanaması arasında 14 günlük bir zaman dilimi bulunur. Yani yumurtlama gerçekleştikten 14 gün sonra adet kanaması da görülmeye başlanır. Bu sebeple adet gününüzü tam olarak tahmin ediyorsanız iki hafta öncesine giderek yumurtlama dönemini de belirleyebilirsiniz. Ovulasyon döneminde gelişen yumurtalara dışarıya atılır. Eğer 21 günden kısa süre içinde adet görüyor veya adet düzeniniz 35 günden fazla ise bu durum yumurtlamada sorun yaşadığınızın bir göstergesidir.
İlk defa eşim içine boşaldı adetim düznsiz oluyo hamile olma ihtimalim var mı caba