Alkali diyetlerin temel mantığı insan vücudunda bulunan pH değerlerinin asit yönünü alkali yöne çevirmektir. Günümüzde sıklıkla tüketilen rafine gıdalar, kızartmalar, beyaz un gibi gıdalar nedeniyle insan vücudu pH değerleri asit yönüne doğru kaymaktadır. İnsan vücudundaki ortalama pH değeri 7.4’tür. Bu değer hafif alkalidir. Bu oranın korunmasını sağlayan alkali diyet sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Yüksek oranda asit içeren gıdaların tüketilmesi insan vücudunda uyuşukluk ve yorgunluk hissi yaratmaktadır. Sinirlilik hali, depresyon, mide ağrısı ve yanma gibi şikayetler meydana gelmektedir. Yorgunluk etkisiyle yürümeye dahi üşenilebilmektedir. Yapılan bazı araştırmalarda asitli gıdaların kilo alımını hızlandırdığı ortaya konmuştur. Makarna, börek, pasta, kek gibi yüksek oranda karbonhidrat içermekte olan gıdalar aşırı tüketildiğinde yağ asidi üretimini artırmakta ve vücudun belli bölgelerinde depolanmasına neden olmaktadır.
Asidik Besin Listeleri
- Süt ürünleri
- Kümes hayvanları
- Yumurta
- Beyaz un ve şeker
- Hardal
- Ketçap
- Mayonez
- Tatlı gazlı içecekler
- Aşırı miktarda kahve ve siyah çay
- Alkol
- Şarküteri ürünleri
- Cips ve gereksiz abur cubur
Alınan bu gıdaların yanında hareketsizlik, aşırı sinir, kıskançlık ve öfke vücuttaki asit oranını yükseltmektedir.
Alkali Besin Listeleri
- Buğday çimi
- Salatalık
- Zencefil
- Zerdeçal
- Hindibağ
- Ispanak
- Kırmızı ve karaturp
- Soya filizi
- Brokoli
- Pazı
- Kuşkonmaz
- Soya lesitin
- Isırgan otu
- Çörek otu
- Nane
- Karbonat
- Hurma
- Zeytinyağı
- İşlenmemiş doğal tuzlar
Bunların yanı sıra asidik gıdalar şekersiz komposto yapılarak etkileri azaltılmaktadır.
Alkali Su
Sabah uyanıldığında güne alkali su ile başlanmalıdır. İçerisine biraz limon ve bal eklenir. Alkali su elde etmek için 2 litre suya 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı ya da normal karbonat eklenerek karıştırılır. Bu karışım alkali su olarak adlandırılmaktadır. Bu su çay ve yemeklerde kullanılabilmektedir.