Kış aylarında alınan kilolar yaz ayları yaklaşırken birden verilmeye çalışılır. Kilolar verilmeye çalışılırken hemen diyet listesi hazırlanır ve yemekten kesiliriz. Kış aylarının getirdiği soğuk hava dolayısıyla hareketsiz kalıyoruz ve kilo alıyoruz. Bu hareketsiz günlerimizi yazın spor salonlarına giderek geride bırakıyoruz. Verdiğimi her kilo bize mutluluk verecektir ve vücudumuzu oldukça hafifletecektir.
Yaz ayları yaklaştığında hemen sahil, plaj, kum ve deniz hayalleri sarar hepimizi. Tabi bu hayallerin yanında birde tatil yaparken alacağımız kilolar vardır ki bunları düşündükçe içimiz kararır. Çünkü o lüks otellerde, sınırsız içecek, yiyecekler bulunuyor ve bunun yanı sıra yılda bir tatile geliyorum yemeden mi gideyim düşüncesine kapılınca verdiğimiz kiloları geri almak mümkün oluyor. Tatil yaparken verdiğiniz kiloları geri almaya başlıyorsanız, bu kilolardan derhal kurtulmak için bu yazımızı yazmış bulunuyoruz.
Buyrun beraber inceleyelim;
- Hemen elimize bir defter kalem alıyoruz ve boğazımıdan geçen her şeyi not ediyoruz. Fakat bunu yaparken bir kaşık baldan tutun da, ekmek arası dönerine kadar yazmalıyız. Yapılan araştırmalar neticesinde insanlar yedikleri ve içtikleri besinleri not ederek gördükleri zaman yememeye özen gösteriyorlar.
- Tatilde alınan kiloların asıl sebebi karbonhidratlar ve yağlardır. Tatilde genelde dondurma, patates kızartması, künefe ve kuruyemişler tüketildiği için kilo alımı hemen gerçekleşiyor. O yüzden bu tür besinlerden uzak durmalıyız. Bu besinler doyurucu olmadığı gibi çok kalori içerir.
- Ekmeği tamamen bırakmanızı tavsiye edeceğim. Çünkü ekmek sizin sandığınız gibi doyurucu bir besin değildir. Ekmek sadece size şişkinlik hissi verir ve bir müddet sonra acıkırsınız. Ekmeğe bağımlıysanız ve yemeden duramıyorsanız dilimlenmiş paket ekmeklerden alınız ve her öğünde 1-2 dilim tüketiniz. Çorbanın yanında pilav, patates kızartması, köfte gibi yiyecekler tüketeceğinize 1-2 dilim ekmek tüketiniz daha iyidir.
- Diyete başladığınız ilk haftalarda çeşitli yemek yapmaktan/yemekten vazgeçin. Yiyeceğiniz yemek çeşidi tek olmalıdır yanına dilimlenmiş 1-2 dilim ekmek alınız. Yemeğinizin yanına bol salata, yağsız yoğurt gibi kalorisi çok düşük ve besleyici yiyecekler de alabilirsiniz.
- Öğle sonrası yemek tüketiniz ki akşam yemeğinizi hafif yiyiniz. Akşam yediğiniz yemeklere çok abanmamak gerekli. Çünkü gün boyu yorulduğunuz için bu saatlerden sonra hareket temponuz düşüyor ve yediğiniz besinleri yakamıyorsunuz. Akşamları sebze, yoğurt ve meyve yemeye özen gösterin.
- Metabolizmanızın hızlı çalışmasını istiyorsanız öğün fark etmeksizin yoğurt, ayran, süt tüketiniz.
- Tam acıkmadan yemek yemeyiniz. Fakat bunu yaparken de açlığınızı uzun saatler boyunca geriye atmayınız. Çünkü az öğün yemek ve bunun yanında her öğünde dolu dolu yemek vücudunuzda insülin değerini arttıracaktır.İnsülin vücudunuzda artarsa açlık hissiniz artacak ve kilo alma hızınız da buna paralel gidecektir. Açlığımızı uzun saatler boyunca geriye attığımız zaman yemek başına oturduğumuzda tıka basa yemek yeme arzusuyla yeriz.
- Gün içerisinde hiperaktif olmaya çalışınız. Adımlarınızı sayınız. Bunun için artık yeni telefonlarda uygulamalar var günlük adımlarınızı sayıyor ve size gösteriyor. Her gün adımlarınızı takip ederseniz bir sonraki gün daha çok adım atmaya özen gösterirsiniz. Fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız günde 10.000 adet adım atmak gerekiyor. Bu seviyeye geldiğinizde zaten kilolarınızdan kurtulmaya başladığınızı göreceksiniz.
Haftada İki Kilo Vermek İçin Tatil Diyeti
1. Gün
Kahvaltı : 3-4 kaşık yulaf veya yulaf ezmesi, bir bardak meyve suyu (hazır değil), bir elma veyahut armut
Öğle : 1-2 dilim dilimlenmiş hazır ekmek, bir tabak çorba, cacık ve dilendiği kadar salata
Öğlen sonrası : 1 adet dilimlenmiş ekmeğinin yanında peynir, domates, salatalık, zeytin ve içeçek ayran veya süt
Akşam : 1 adet dilimlenmiş ekmek, bir tabak çorba, cacık ve dilendiği kadar salata
2. Gün
Kahvaltı : 1 adet yumurta, yumurtanın sadece beyazı kullanılarak yapılan yağsız omlet, dilendiği kadar maydanoz, biber ve salatalık.
Öğle : Bir tabak çorba, yanına yoğurt, domates, zeytin
Öğlen sonrası : 50 gr sarı leblebi (protein oranı yüksektir ve karbonhidrat oranı çok düşüktür), ayran, portakal, mandalina
Akşam : 1 adet dilimlenmiş ekmek, bir tabak sebze çorbası, cacık, şeftali ve dilendiği kadar salata
3. Gün
Kahvaltı : 2-3 adet dilimlenmiş ekmek, 1-2 dilim beyaz peynir veya az yağlı kaşar, domates, zeytin, biber, salatalık
Öğle : İki adet tavuk kanadı veya iki adet köfte, dilendiği kadar salata ve ayran
Öğlen sonrası : Yoğurt ve yulaf karışımı
Akşam: Yoğurdun için portakal, elma doğrayıp meyve karışımı yapınız ve yiyiniz.
4. Gün
Kahvaltı : 1 adet haşlanmış yumurta (Sarısını yemezseniz 2 adet yiyebilirsiniz), 1-2 dilim beyaz peynir, 1 dilim ekmek, zeytin, domates ve biber
Öğle : 1-2 adet dilimlenmiş ekmek, bir tabak çorba, yoğurt veya ayran, dilendiği kadar salata
Öğlen sonrası : Bir bardak acı kahve(opsiyonel olarak biraz süt katabilirsiniz), 50 gr kayısı ve 50 gr sarı leblebi
Akşam : Hamsi ve dilendiği kadar salata
5. Gün
Kahvaltı : Yoğurt, yoğurdun içine veya yanında yemek için yulaf, 5-6 adet fındık, mandalina veya erik
Öğle : Tavuk şiş, dilendiği kadar salata ve ayran
Öğlen sonrası : Yoğurt, portakal, elma
Akşam : 1-2 adet dilimlenmiş ekmek, bir tabak çorba, yoğurt ve dilendiği kadar salata
6. Gün
Kahvaltı : 1 adet dilimlenmiş ekmek, beyaz peynir veya kaşar peynir, domates, salatalık zeytin ve 1-2 tatlı kaşığı reçel
Öğle : Bir tabak çorba, dilendiği kadar salata ve ayran
Öğlen sonrası : Yoğurt içine meyve çeşitleri (portakal, mandalina ve elma), yulaf
Akşam, Tavuk şiş, ayran, dilendiği kadar salata
7. Gün
Kahvaltı : 1 bardak sıcak süt, yulaf, domates ve salatalık
Öğle : 1-2 adet dilimlenmiş ekmek, bir tabak çorba, ayran ve yanına dilendiği kadar salata
Öğlen sonrası : Yoğurt, 1-2 adet incir, 50 gr sarı leblebi ve 1 tane elma
Akşam : Bir tabak sebze çorbası, ayran veya yoğurt