Bir mantar çeşidi olan duvar küfleri hemen her evde olabilecek sorunlardan biridir. Nemli ortamları çok seven duvar küfleri yayılarak bulunduğu ortamı kaplar. Tavan ve duvarlarda oluşan bu küfler, nemli ortamları sevdiği için rutubetli olan evlerde genellikle duvar ve tavanlarda küf oluşmaktadır. Duvar küfleri sadece duvarlara zarar vermez. İnsan sağlığını da tehdit eder. Bu yüzden küflü duvarlar temizlenmeli ve en kısa sürede önlem alınmalıdır.
Küf neden oluşur?
- Tavan ve duvarlarda yalıtım eksikliği küflerin oluşmasına sebep olur.
- Eğer yüzey, devamlı neme maruz kalıyorsa küfler oluşmaya başlar.
- Oda sıcaklığı soğuk duvarlarla temas edince buharlanma yapar. Bu buhar uzun süre duvarda kalırsa küflenmeye neden olur.
İnsan sağlığını da tehdit eden duvar ve tavanlarda oluşan bu küfler genelde siyah çoğu zaman da sarı lekeler şeklinde olur. Nemli ortamları seven ve mantar çeşidi olan küfler spor ile ürer ve önlem alınmazsa tüm duvar ve tavana yayılabilir. Genellikle banyo ve bodrum katları küflerin en çok sevdiği yerlerdir. Küfler insan sağlığını tehdit eder ve genellikle astım rahatsızlığını daha fazla tetikler.
Küf olmaması için ne yapılabilir?
- Duvar ve tavanları küften korumak için düzenli olarak her sabah havalandırılmalı ve nemin dağılması sağlanmalıdır.
- Yaz aylarında kolaylıkla havalandırılan evler kış aylarında günde 2-3 kez 10-15 dakikalık aralıklarla havalandırılmalıdır.
- Mutfak ve banyolar ise daha nemli ortamlar olduğu için daha uzun aralıklarda havalandırma yapılmalıdır.
- Duvar ve tavanlarda yalıtım yaptırılması gerekir.
Duvardaki küfü temizleme yöntemi
Eğer duvar ve tavanlarınızda yalıtım yoksa ve yaptırmak zahmetli geliyorsa yapmanız gereken şey küflü yüzeydeki su ve nemi kuru bezle silmek ve iyice zımparalamaktır. Zımparalama işlemi bittikten sonra küflü bölge çamaşır suyu ile iyice temizlenerek temiz su ile durulanır. Özellikle koyu renk küf lekeleri için uzun süre idare edebilecek bir önlemdir. Bu temizleme türü henüz yoğunlaşmamış çok kararmamış küf lekeleri içindir.
Daha yoğun ve koyu renkli küf lekeleri için direk olarak çamaşır suyu uygulanır. Ancak sadece çamaşır suyu değil çamaşır suyu + su karışımı bir sprey şişenin içine konularak küflü yüzeye sıkılarak uygulanır. Duvar ya da tavan bu şekilde küften temizlenirken etrafındaki eşyalar kaldırılmalı ya da üzerine örtü örtülerek eşyalar hem çamaşır suyundan hem de küf sporlarından korunmalıdır. Ayrıca temizlik yapılan odada fazlaca kalmamalı ve oda daha sonra iyice havalandırılmalıdır. Yaklaşık yarım saat ile bir saat içinde küflü duvar temizlenmiş olur. Küfler kaybolunca bu bölgeyi kuru bezle silerek son rötuşları atabilirsiniz.