İnsan hayatının en önemli dönemeçlerinden biri olan iş başvurularında birçok nokta çok önem kazanmaktadır. İnsanların hayatını idame ettirmeleri, geleceklerini garantiye almaları yaptıkları iş başvurularında dikkat etmesi gerektiği birkaç püf noktasına bağlıdır. Bu püf noktalar sayesinde iş başvuruları daha verimli ve rahat geçecektir.
Özgeçmiş nasıl hazırlanır? ( CV Nasıl Hazırlanır )
Özgeçmiş hazırlamak sanıldığı kadar kolay değildir. İyi bir özgeçmiş için kendinizi işverene çok iyi pazarlamak gerekir. Özgeçmiş, kişinin yeteneklerini, niteliklerini, yaşadığı tecrübeleri en iyi şekilde işverene anlatabilmesidir. Etkili bir özgeçmiş hazırlamak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
- Özgeçmişinizde muhakkak sizi en iyi şekilde görebilecekleri yeni çekilmiş bir fotoğrafınız olmalıdır. İşverenler genelde bu resme bakarak daha iyi tahlil yaparlar.
- Kişisel bilgiler bölümünde ad soyad, doğum tarihi, iletişim bilgileriniz olmazsa olmazlardandır. E-posta adresiniz muhakkak ciddi bir isim olmalıdır.
- Aldığınız eğitimler, katılmış olduğunuz kurs ve seminerler ve sertifikaları muhakkak özgeçmişinizde olması gerekenlerdendir.
- İş tecrübelerinizi anlattığınız bölümde şimdiye kadar yapmış olduğunuz işler ve bulunduğunuz konumları tarihleriyle birlikte vermenizde yarar vardır. Yaptığınız iş tanımlarınız işveren için bir referans olacaktır.
- İlgi alanları ve başarıları anlattığınız bölümde hobileriniz, yaptıklarınız, başarı kazandığınız alanlar, katılmış olduğunuz kulüp ya da herhangi bir kuruluş açıklaması işverene sizin hakkında olumlu ya da bakış açısına göre olumsuz ipuçları verecektir.
- Kullanmış olduğunuz bilgisayar programları, konuştuğunuz diller ve ne derece konuşabildiğiniz işveren için gayet bilgilendirici olmalıdır.
- En son bölüm ise sizin için referans veren kişilere ayrılmalıdır.
İş başvurusunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
İş başvurularında ilk intiba, görünüş çok önemlidir. Randevunuza asla geç kalmayın. Eğer kalacaksınız muhakkak geri dönüş yaparak mazeret bildirmelisiniz. İşveren yer göstermeden oturmamalı, görüşme sırasında sanki bir yere yetişmek zorundaymışsınız gibi saate bakmamalısınız. İlk otuz saniyede işveren sizin görünüş ve tavırlarınızdan ilk tahlili çoktan yapmış olur. Bu yüzden görüşme sırasında ne kadar heyecanlı olursanız olun heyecanınızı yenmeli, özgüvenli ve emin, gülümseyen bir tavırla sorulara karşılık vermelisiniz.
İşveren sormadığı sürece maddi konulara asla girmemelisiniz. Göz temasından hiçbir zaman vazgeçmemelisiniz. Sorulara mantıklı, geçerli ve doğru yanıtlar vermeye özen göstermelisiniz. Başvurduğunuz pozisyon için istekli olduğunuzu göstermelisiniz.
Görüşmelerinizde muhakkak dürüst ve samimi olun. Zamanında geleceğiniz görüşme sizin için artı puan olarak hanenize yazılacaktır.