Günümüzde dizi oyunculuğu ve film yıldızı olmak birçok kişinin ilgi alanına girmekte ve özellikle işsizliğin de ön planda olduğu günümüzde gün geçtikçe popülerliğini iyice artırmaktadır.
Çok eski zamanlarda genç kızlarımızın evlerinden kaçarak kısa yoldan zengin olmak ve şöhreti yakalayarak daha iyi bir hayat sürmek istemeleri ile başlayan oyunculuk ve film artisti olma isteği artık günümüzde tamamen büyük bir sektöre dönüşmüş ve bu alanda üniversitelerimizde dersler okutulmakta ve oyunculuk eğitim üzerine kurslar açılarak bu konuda eğitimler verilmeye başlanmıştır.
İnsanların işsizlikten bunaldığı bu günlerde ve özellikle artan televizyon kanallarının da sayesinde çekilen dizi ve filmlerin sayısı da gün geçtikçe artmaya ve bu konuda ciddi anlamda istihdam yaratılmaya başlanmıştır.
Ülkemiz bu sektörde tam bir cennet sayılmaktadır. Çünkü yetenekli ya da yeteneksiz hemen herkesin bu sektöre oldukça ilgi göstermesi, çekilen dizilerin de artmasıyla birlikte duyulan oyuncu ihtiyacı bu sektörün daha fazla ön plana çıkmasını sağlamaktadır.
Ancak iyi bir oyuncu olmak ise bazı aşamalardan geçmeyi, kendini yetiştirmeyi ve her seferinde kendini yenileyerek yeni vizyonlara kendini açmayı bilen kişilerle çalışmayı gerektirmektedir. Çok eski zamanlardan beri evlerinden kaçarak büyük şehirlere gelen ve şöhret olma yolunda heba olan birçok insanın zamanı artık geçti. Her ne kadar mantar gibi dizi ve film çekimi olsa da bu sektör bile eğitimi olmayan, yeteneği olmayan kişilerle bu işin yürümeyeceğinin bilincinde olduğunu kanıtladı.
Film ve dizi sektörü bile artık yeteneksiz olsa da güzel ya da yakışıklı imajını bırakarak artık konusunda deneyimli ve yetenekli insanları bularak bu kişilerle iş yapmayı tercih ederek popülerliklerini artırmayı tercih etmeye başladılar.
Özellikle tiyatroya gönlünü vermiş, hayatını adamış kişilerin, televizyon kanallarının artmasıyla birlikte tiyatroya ilginin azaldığı şu günlerde dizilere oyuncu yetiştirmekten ve arada sırada kendilerinin oynadığı dizilerde rol almaktan başka bir işlerinin kalmadığını dile getirdikleri şu günlerde dizilerin oldukça revaçta olduğunu ve tiyatronun gençler tarafından artık çok da cazip olmadığını savunuyorlar.
Çoğu zaman kendilerinin de rol aldığı televizyon dizilerinde oynayarak geçimlerini sağladıklarını dile getiren yılların tiyatro sanatçıları televizyon dizilerinde oynayan ya da oynamak isteyen birçok genci yetiştirmeye ve layıkıyla bu yapmaları gerektiği fikrinde birleşiyorlar.
Her ne kadar tiyatro gibi olmasa da televizyon dizi oyunculuğu da yetenek ve beceri gerektiren, eğitim alınması gerekli olan bir sektör olduğunu her seferinde dile getiren yılların tiyatro oyuncuları, muhakkak bu konuda ders alınmalı ve insanın kendini yetiştirmesi gerektiğinin bilincinde olması gerektiği fikrinde birleşiyorlar.
Peki oyuncu olmak, dizilerde oynamak için neler yapılmalı? Hangi aşamalardan geçilmeli? Hangi eğitimleri görerek daha iyi oyuncu olunur? sorularını merak ediyor musunuz? Eğer merak ediyorsanız bu konudaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Oyunculuk dersleri
Dizilerde oynamak, bir filmde ufak da olsa bir rol almak bu konuya ilgisi olan herkesin hayalidir. Burada devreye oyunculuk derslerinin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Oyunculuk dersleri almadan, kamera karşısında nasıl davranılacağını bilmeden bu sektöre adım atmak sanırız biraz da cesaret isteyen bir durumdur.
Böyle bir şeyin olması herhalde ya insanın doğasında olan doğal bir yeteneği ya da aileden gelen bir genetiğin olması gereklidir. Ama şu da bir gerçektir ki çoğu insan bu konuya oldukça önem vermekte ve yeteneği olmasa da azmi ve çalışkanlığı ile bu sorunun üstesinden gelebileceği gerçeğidir. Fakat ne olursa olsun bu konuda her zaman çok çalışmalı ve insanın kendisini geliştirmesi de oldukça önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
İnsanın bu konudaki en büyük destekçisi ise alacağı oyunculuk dersleridir. Oyunculuk derslerinin temelini ise;
- Etkili konuşma
- Şan dersleri
- Temel oyunculuk dersleri
- Tirat ve sahne çalışmaları
- Kamera karşısında yapılacak oyunculuk
- Işık
- Dekor ve kostüm
- Senaryo ön plana çıkar.
Etkili konuşmak bu sektörün en önemli unsurudur. Burada ses, konuşma organlarının çalıştırılması, nefes alıp verme, sözcüklere nasıl vurguların verileceği konularında verilen dersler yer alır. Ses ve nefes kullanımının en etkili şekilde yapıldığı bölüm ise alınacak şan dersleridir. Role hazırlanmak, doğaçlama yapabilmek temel oyunculuk derslerinin ilk adımlarıdır.
Oyunculuk derslerinin temelini oluşturan bir başka bölüm ise tirat ve sahne çalışmalarıdır. Bu bölümde tek kişilik ve iki üç kişilik sahne çalışmaları yapılır. Bu derslerin ardından önemli sırayı kamera önünde verilecek performans vardır. Kısa monologlar şeklinde kamera önü çalışmaları yapıldıktan sonra oyuncu olmak isteyen kişilere ışık bilgisi de verilir. Işığı yakalama, ışığı nasıl kullanacakları bilgisi bu bölümde anlatılır.
Dekor ve kostüm ise bir oyuncunun bütünü oluşturur. Kostümü nasıl taşıdığı, dekorla ve diğer oyuncularla nasıl bütünlük sağladığı bu bölümün en temel özelliklerini oluşturur. Senaryo ise artık oyunculuk derslerinin tamamen oyuncu adayına kaldığı bölümdür. Bu bölümde senaryoyu dikkatli okuması ve rolünü özümsemesi oyuncu adayının en önemli özelliklerini oluşturur.
Oyuncu olmak için neler gerekli
Oyuncu olmaya bir part time işte çalışıyorum gözüyle bakmamak gerekir. Oyuncu olmayı meslek edinmek çok başka bir olaydır ve insanların yaşam tarzını belirler. Oyuncu olmanın da belli başlı kuralları vardır.
Oyuncu olmak için birçok kriterleri başarmış olmanız gerekir. Oyuncudan beklenen istendiği zaman rahatlıkla gülebilen, ağlayabilen, yeri geldiği zaman bir öpüşme sahnesinde rahatlıkla bunu yerine getirebilen, ya da örnek vermek gerekirse bir hasta canlandırılması gerekiyorsa ölümcül hastalığın getireceği tüm detayları yeterince yansıtabilmek iyi bir oyuncu olmanın özelliklerindendir.
Oyuncu olmak aslında çok cesaret isteyen bir meslektir. Çünkü kamera önünde yapılan her şeyi kamera arkasında izleyen birçok kişi olacağı unutulmamalıdır. Bir öpüşme sahnesi ya da herhangi bir sahne çekilirken sizi izleyen bir çift göz olmaz birçok göz sizi izliyor olacaktır. Bu durumda oyuncu adayının gerçekten rolüne kendini kaptırıp bu durumu göz ardı edebilmesi oyuncu olmanın özelliklerini taşır.
Nasıl iyi bir oyuncu olunur
İyi bir oyuncu olmak, cesaret gerektirdiği gibi hayat tarzını değiştirmek ve devamlı çalışarak kendini yenilemeyi gerektirir. Kendini geliştirmeye açık olmayan, eleştiriyi kabul etmeyen, çalışmaktan kaçınan kişiler oyunculuk sektöründe çok da fazla kendilerine yer bulamaz ve ilerleme kaydedemez. İyi bir oyuncu olmanın da bazı kriterleri vardır;
- Yetenek, oyuncu olmanın en önemli özelliğidir
- Oyuncu olmanın eğitimini almak
- Duygusal zekaya sahip olmak yani gerektiğinde rahatlıkla ağlayabilecek ya da gülebilecek gücü kendisinde bulmak oyunun özünün anlayabilmek önemlidir.
- Gözlem gücünün kuvvetli olması, rolünü nasıl oynayacağının tetkiklerini yapması ve gözlemlemesi çok önemlidir.
- Türkçe bilgisinin en iyi derecede olması gerekir
- Beden dilini rahatlıkla kullanabilmeli, sesini en iyi şekilde eğiterek kullanma yetisini gösterebilmelidir
- Yabancı dil bilmek de aslında iyi bir oyuncuda aranan kriterler arasındadır. Bu oyuncunun çok yönlü olduğunu gösterir bir durumdur. Dünyaya açılmasını bile kolaylaştırır.
- İyi bir oyuncu rolüyle özdeşleşerek tüm benliğini bu role vermelidir. Tüm eleştirileri kabul etmeli ve buna göre kendini geliştirmelidir
- Çoğu zaman seyirciyle bütünleşerek oynadığının rolü seyirciye oynadığını gösterebilmelidir. Yani seyirci oyuncuyu seyrederken oyuncuyu tüm yönleriyle hissetmeli gerçek kişiliği ile oyundaki rolünü karıştırmamalıdır.
Filmlerde oynamak için nasıl eğitim almalıyız
Oyunculuk mesleği seçen kişilerin eğer iyi bir oyuncu olmak istiyorlarsa bu konuyla ilgili eğitim almaları ve bu mesleğin kurslarına giderek kendilerini geliştirmeleri gerekir. Oyunculuk konusunda okula gitmeseniz bile oyunculuk fikrini kesinlikle hayat tarzı olarak kabul ederek kendinizi buna göre yetiştirmeniz gerekir. Bunun için tiyatro aktivitelerine katılabilir, evde kendi başınıza çalışmalar yapabilirsiniz. Ama bu işi profesyonel olarak yapmayı düşünüyorsanız muhakkak kendinizi daha geliştirmek adına oyunculuk dersleri almak, bu işin okuluna gitmek gereklidir. Yeteneğinizin de olduğunu düşünürseniz iyi bir oyuncu olmamanız için hiçbir neden kalmaz.
Dizilerde oynamak için hangi oyunculuk kurslarına gitmeliyiz
Oyuncu olmak, dizilerde veya filmlerde oynamak her ne kadar cazip gelse de çok çalışmayı ve her zaman kendini yenilemeyi gerektirir. Tabi oyunculuğun ilk şartı yetenekli olmaktır.
Dizilerde ya da filmlerde oynamak için gidebileceğiniz birçok okul ve kurs bulunmaktadır. Bunlar içinde;
- Belediye tiyatroları ile kendinizi geliştirme imkanı bulabilirsiniz.
- Yapım ajansları da dizi veya filmlerde oynamanız için bir fırsat yaratırlar. Farklı kişiliklerde buldukları oyuncuları oynatarak daha çok rating elde edebileceklerini bildiklerinden bir yapım ajansında alt seviye bir işe girerek kendinizi fark ettirebilirsiniz.
- Cast ajansları da film ya da dizilerde rol kapmanızda yardımcı olacaktır. Ancak kendinizi yetiştirip geliştirmediğiniz sürece figüranlıktan başka iş bulamazsınız.
- En önemlisi oyunculuk okuluna giderek buradan mezun olabilirsiniz. Açılan kurslar da size faydalı olacaktır. Ancak çoğu kurs para tuzağı olduğu için en iyi şekilde araştırma yapıp gerçek kursları bulmanız gerekir. Genelde tiyatro kökenli usta tiyatrocuların açtığı kurslara gitmek en doğrusu olacaktır. Yine de en sağlamı oyunculuk okuluna giderek kendinizi ve yeteneğinizi geliştirmektir.
Film ve dizi oyuncusu olmak için neler yapabiliriz
Film ve dizi oyuncusu olmak için ilk önce yetenekli olmak şarttır. Yapımcılar ilk önce oyuncu adaylarını izleyerek hangi dizide hangi karakterin kime uygun olacağını incelerler. Filmlerde oyuncunun her tür role nasıl kanalize edileceği çok önemlidir. Bu yüzden herkes her rolü oynayamaz. Oynayabilen insan çok azdır. Bu kişiler de zaten ömrünü bu mesleğe veren insanlardır.
Oyuncu olmak isteyen kişiler bu yüzden kendilerini her zaman geliştirmeli ve çok çalışmalıdır. Yapımcıların gözüne girmek bu anlamda çok önemlidir. Yeteneği olmayan, kendini geliştirmeyen bir kişi dizi ya da filmlerde oynaması oldukça zordur.
Sinema filminde oynamak isteyenler neler yapmalı
Sinema filminde oynamak isteyen kişilerin işleri biraz daha zordur. Çünkü ülkemizde çok fazla sinema filmi çekilmemektedir. Bu yüzden en başta yapılması gereken sinema filmi çekecek kuruluş ve firmalara ulaşılmalı ve hangi rolü oynamak istediğinizi belirterek şansınızı yükseltme imkanını bulabilirsiniz. Burada oyuncu eksikliğinin olması sizin şansınızı artıracaktır.
Reklam filmlerinde oynamak için neler yapabiliriz
Reklam filmlerinde oynayacak kişiler genellikle oyuncu bilgi bankasından seçilir. Burada oyunculuk okuluna gidip gidilmediği pek ön planda değildir. Reklam filmlerinde diksiyon ve diksiyonu kullanma yeteneği ön plana çıkar. Reklam filmlerinde oynamak isteyen kişiler reklam ajanslarına başvurarak bilgi bankasına isim yazdırılır. Buna göre reklam filmi çekilirken ihtiyaç duyulduğu takdirde çağırılır ya da çağrılmazsınız.
Oyuncu olmak isteyenler nasıl iş bulabilir
Oyuncu olmak isteyenler, iş bulmak istiyorlarsa ilk önce yapımcıların adres ve telefonlarını bilmeleri gerekir. Kendinizi yapımcılara gösterebilmenizin en kolay yolu ve önemli yolu budur. Özellikle oyunculukla ilgili okullardan mezun olan kişiler bu insanlarla daha kolay iletişime geçerek daha kolay rol kapma imkanı elde ederler.
Evet, aslında her ne kadar kolay gibi gözükse de oyunculuk, dizi ya da film oyunculuğu ya da sinema oyunculuğu sanıldığı kadar kolay değildir. İyi bir oyuncu olmak, en iyi rollerde baş rol oynamak aslında sanıldığından daha zordur ve kişinin her konuda kendini iyice geliştirmesi ve her seferinde vizyonunu ve misyonunu yenileyerek izleyenlerine her yönüyle hitap edebilmesi iyi bir oyuncu olmanın en önemli özelliğini oluşturur. Tabi her şeyden önce iyi bir oyuncu olmak için yetenekli olmak en önemli özelliktir. Diğer özellikler ise bu yeteneğin ön plana çıkarmakta size destek olacak unsurlardır.