Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler.

Konusu 'Gebelik' forumundadır ve Seher tarafından 25 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. Seher

    Seher Yeni Üye www.pembeoje.com

    Her anne adayı birde ilk gebelikse büyük heyecan endişe ve korku duyar ilk hamile olduğunu öğrendiğinde heyecanı mutluluğundan endişe ve korkusu gebelik sürecinin nasıl geçeceği bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına olma arzu sebebiyle oluşur anne adaylarının kendi sağlığı kadar bebeğinin sağlığı içinde bir takım kurallara dikkat etmesi gerekir.

    [​IMG]

    Hamilelikte ilaç kullanımı, cinsel yaşam, egzersiz, uçak yolculuğu, beslenme, giyilecek kıyafetler, gebelikte vücut bakımı ve sigara, alkol tüketimi hakkında önemli bilgiler. Gebelik sırasında ve vaktini geçirmeden her kadın, doktora düzenli olarak her ay muayene olmalıdır. Bu koruyucu muayeneler anneyi ve bebeği daha sonraki ağır rahatsızlıklardan koruyabilir ve erken teşhis ve tedavi yoluyla kötü neticelerin önlenmesi mümkün olur. Bu çok önemli olduğu için birkaç yerde ısrarla bu nokta üzerinde duracağız. Gebelikle ilgili edinmek istediğiniz bilgileri doğum uzmanınızdan, kırsalda pratisyen hekimden veya Kadın Hastalıkları Kliniği’nden alabilirsiniz. Bu arada gebelik jimnastiği yapmanız da uygun olacaktır. Bu jimnastik ruhi ve bedeni gevşeme idmanları ve doğum sürecinin açıklanması yoluyla rahat bir doğum yapabilmek için önemli bir hazırlık safhasıdır. Ancak doktorunuzun izni olmadan jimnastik hareketlerini yapmanız doğru olmaz.

    Gebelikte ilaç kullanımı

    Hamileyken ilaç kullanılır mı? Gebelikte ilaç kullanmak sakıncalı mı? Gebelik sırasında hekime danışmadan ilaç alınmamalıdır. Bilhassa gebeliğin ilk üç ayında çok dikkatli olmak gerekir.

    Hamilelikte egzersiz, spor ve yaşam tarzı nasıl olmalı?

    Gebelik sırasında yaşayış tarzı dengeli olmalı ifrattan kaçınmalı ve açık havada yeterli derecede bulunmalı, yürüyüş yapılmalıdır. Yüzme de önerilir.

    Gebeliğin ilk ayları ile son aylarında her türlü aşırı yorgunluktan özellikle kaçınmak gerekir. (Bisiklete binmek, aşırı derecede spor yapmak ve uzun otomobil yolculukları gibi). Ev işi ve iş yaşamı normal sınırlar içinde kalmak şartıyla zararlı olmaz. Gebe bir kadın günde en aşağı sekiz saat uyumalıdır. Çalışan Kadınlar Kanunu ile ön görülen haklarından faydalanılmalıdır.

    Hamilelikte vücut bakımı: Gebelikte vücut bakımı ve cilt bakımı

    Gebelik sırasında vücut bakımına özen göstermek gerekir. Gebelik genellikle döl yolunda kuvvetli bir akıntı görülmesine neden olur. Bunu muhakkak bir hastalık belirtisi olarak kabul etmemek gerekir. Lavaj yaparak yıkanmak tehlikeli ve yasaktır.

    Diş ve ağız bakımını da düzenli ve zamanında yapmak ve bir diş doktoruna muayene olmak gereklidir. Karın bölgesindeki cilt çatlaklarının yok edilmesi için, bir cilt bakım yağı ile çok hafif masaj yapmak faydalıdır.

    Hamilelikte kıyafetler nasıl olmalı? Hamile giysileri nasıl seçilmeli?

    Gebelik sırasında giyilen elbiseler dar olmamalı ve hatta özel gebe elbiseleri giyilmelidir. Varis olmaması için özel varis çorapları kullanılmalıdır. Gebelik kemeri ancak doktorun tavsiyesi üzerine takılmalıdır. Kısa topuklu, mümkünse ortopedik, ayakkabılar giyilmelidir. Yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde bel kemiğinde arızalar ve leğen kemiğinde de doğumu zorlaştıran bozukluklar meydana gelebilir. Gebelik sırasında rastlanan lumbago ağrılarının sebebi çok defa yüksek topuklu ayakkabı giymektir.

    Hamilelikte beslenme: Gebelikte beslenme nasıl olmalı? Neler yenmeli ve neler içilmeli?

    Gebeliğin ilk dört ayında değişik ve proteini fazla, örneğin süt ve sütlü besinler, et, balık ve vitamin bakımından zengin yiyecekler yiyiniz. Gebeliğin ikinci üç ayında alman tuz ve içecek miktarı biraz azaltılmalıdır. Ayrıca fazla kilo almamaya da özellikle dikkat edilmelidir.

    Gebelikte sigara, alkol ve diğer zararlılar

    Gebelik süresince bütün keyif verici maddelerden vazgeçilmelidir. Keyif verici maddeler, bütün alkollü içkiler, kahve ve sigara, narkotik maddeler gibi zararlı maddelerdir. Sigara içmekten ve sert alkollü içkilerden kesinlikle kaçınmalıdır. Az miktarda olmak üzere çay ve kahve de içilebilir.

    Gebelikte bağırsakların çalışması ve hamilelikte kabızlık ilaçları

    Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına ve her gün büyük aptesinizi yapmaya gayret ediniz. Kabızlık belirtilerine karşı çiğ sebze, lahana, kuru kayısı yenilmelidir. Kabızlık ilaçlan ancak doktorun önerisi üzerine alınmalıdır.

    Hamilelikte cinsellik: Gebelikte cinsellik ve seks yapmak

    Hekiminiz bazı zararlı değişiklikler saptamadığı sürece bütün gebelik boyunca cinsel beraberliğin sakıncası yoktur.

    Hamilelikte yolculuk: Hamileyken uçak yolculuğu sakıncalı mı? Gebelikte tatile gidilir mi?

    Gebelik sırasında uzun yolculuklardan kaçınmalıdır. Gebeliğin ilk üç ayında ve son iki ayında uçak yolculuğu yapılmamalıdır.
     

Sayfayı Paylaş