Evleneceklere tavsiyeler

Konusu 'Bilgi Alışverişi' forumundadır ve Pembe tarafından 27 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Pembe

    Pembe Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    internette dolaşırken bulduğun bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. beğenerek okudum umarım faydalı olur sizler içinde...

    Aslında bu yazım evlilik düşüncesi olanlara değil de düğün hazırlığı yapanlara yaptığım tavsiyeler üzerine olacak. Çünkü evlilik düşüncesi olanlara şimdiye kadar birçok kişi tavsiyelerde bulundu. Ama iş düğün hazırlığı yapma aşamasına gelince tavsiye verecek kimse bulunmuyor. Hâlbuki evlenecek gençlerin bu aşamada da çok fazla tavsiyeye ihtiyacı oluyor.

    İşte bu boşluğu bir nebze olsun doldurmak için bu yazıyı hazırlama ihtiyacı duydum. Umarım faydalı olur:

    -Öncelikle çok sabırlı olun, acele etmeyin, kızmayın.

    -Düğün hazırlığında aileniz her konuda %100 destek veriyorsa ne ala. Yok, eğer birçok şeyi siz yapacaksanız işiniz biraz zor. Ancak ne olursa olsun herkesle ve her şeyle bire bir muhatap olmayın. Aile içinde iş bölümü yapmak sizi rahatlatacaktır.

    -Düğün salonu tutarım, parasını verip keyfime bakarım diyorsanız 10bin lira civarı bir parayı buna ayırmanız gerekiyor. Eğer yakın çevrenizde düğüne müsait bir alan (okul bahçesi, park, çay bahçesi v.s.) varsa düğünü orada yapabilirsiniz. Zaten bu aralar kır düğünleri çok moda:)

    -Kır düğünü için organizasyon şirketleriyle anlaşıp kafanızı dinleyebilirsiniz. Öbür türlü bütün ayrıntıları (ama hepsini) siz planlamak zorundasınız. (Sıfırdan organizasyon planlamanın zorluğunu gördükten sonra organizasyon işi yapanları tebrik etmek istiyorum.)

    -Düğün alışverişinde “tok satıcılardan” uzak durun. Mesela gelinlik alacaksınız. Piyasada iki bin liranın altında gelinlik bulmak zor. Ama siz satıcıya “bin lira ve altındaki gelinliklerinizi görmek istiyorum” deyin. Bunu söylediğinizde satıcının tavırları değişiyorsa o dükkandan hemen çıkın. Yok eğer satıcı hala aynı ilgiyi devam ettiriyorsa gelinlik modelleri için katalog isteyebilirsiniz.

    -Yakın çevrenizde dere, göl kenarı, sahil gibi güzel alanlar varsa kesinlikle stüdyo çekimi düşünmeyin. Fotoğrafçıyla anlaşıp dış çekim yaptırın.

    -Şimdi “yok artık” diyeceksiniz ama mümkünse kınalık ve gelinliği kiralayın. Çünkü ömrünüzde bir defa giyiyorsunuz, sonrasında gardıropta yer kaplamaktan öteye gitmiyor, uzun vadede düşününce israf olduğunu fark ediyorsunuz. Mesela damatlık öyle değil. Kenarlarındaki süsleri çıkarıp takım elbise olarak yıllarca giyebilirsiniz. (Tabi, kiralayalım deyince değer vermiyormuş gibi algılayanlar oluyor. Çift olarak fikir birliğiniz varsa kiralayın, yoksa hiç tartışmayın, alın gitsin.)

    -Tahammülsüzlüğün had safhada olduğu bu devirde en ufak meseleden ayrılık çıkabiliyor. Aman dikkat! (Şunu da unutmayın, birileri mutlu olacak diye inancınızdan ve kişiliğinizden taviz vermeyin. Taviz tavizi doğurur. Nasipten öteye yol olmadığını unutmayın.)

    -Aileler eğer sorun çıktığında tampon görevi görüp sizi koruyorsa süper. Ama aksine size sorun çıkartıyorsa işinize fazla karıştırmayın.

    -Davetiyeleri kendiniz dağıtmaya kalkmayın. Akrabalarınızdan yardım isteyin. Yoksa hem çok yorulursunuz hem de arada unuttuğunuz birileri çıkar, moraliniz bozulur.

    -Düğün yemeği için yakın çevrenizde bu işi çok uygun fiyata yapacak birileri mutlaka vardır. Siz yemek malzemelerini aldığınızda kaşığı-çatalı-tabağıyla gelip çok güzel bir şekilde yemeğinizi ve bulaşığınızı halledeceklerdir. Ses sistemi için cami, yurt gibi yerlerden yardım isteyebilirsiniz. Sunuculuğu da tanıdığınız birisine yaptırabilirsiniz. Kısacası bunları bulmak zor değil. Yeter ki bulmak isteyin:)

    -Hani olmaz ama yine de aklımdayken söyleyeyim. Düğüne yakın ve düğün sonrasında çok yakın akrabalar haricinde kimsenin evinde yemek yememeye çalışın. İnsanların niyetleri maalesef yüzlerinden anlaşılamıyor.

    -Düğünde sünnet olan; nikâhı çevreye duyurmak, Kuran-ı Kerim okumak ve misafirlere yemek yedirmektir. Bunların harici lükse ve israfa kaçıyor aslında.

    -İslami olmayan düğünler için bir şey demek istemiyorum. (Bu konuda başka bir yazı yazma planım var.) Ama İslami düğün yapıyoruz diyerek diğer düğünlerle israf konusunda yarışacak bir düğüne imza atmak yerine kendinizden bir şeyler katarak da güzel bir düğün yapabilirsiniz mesela.

    -Son tavsiyem ilk tavsiyeyle aynı olacak: Çok sabırlı olun, acele etmeyin, kızmayın.

    Alıntıdır...
     
  2. Terazi

    Terazi Yeni Üye www.pembeoje.com

    Sabırlı olma konusunda benim kardeşimin üstüne yok her şeyi biz düşünürüz hiç evlenecek kız heyecanı yok.
     

Sayfayı Paylaş